Cleveland Pools v Bathu se je odprl leta 1815, po vseh teh letih pa ga je rešila 20 let dolga kampanja prostovoljcev, ki jo je podprl tudi britanski sklad za nacionalno dediščino. Kopališče bi se sicer moralo odpreti že lani, a se je vse skupaj malce zavleklo, poroča BBC.

Vstopnice za nedeljsko brezplačno kopanje so sprostili prejšnji konec tedna, povpraševanje pa je bilo tako veliko, da se je sistem sesul. Ponovno odprtje kopališča je sovpadlo z vsakoletnim festivalom Jane Austen v Bathu.

Med prvimi obiskovalkami sta bili tudi Barbara iz Portsmoutha in Jeanette iz Londona, ki sta prišli v Bath na festival, nato pa sta se odločili, da obiščeta še Cleveland Pools. "Zdelo se nama je, da so se fantastično odrezali pri prenovi in kako krasno je, da imajo domačini ponovno kopališče na svojem pragu."

Sally Helvey, ki že 11 let dela kot prostovoljka za Cleveland Pools, je povedala, da je pri projektu pomagalo ogromno ljudi.

"600 otrok iz vseh različnih plavalnih klubov po mestu in okolici je zbralo 12.500 funtov za nas. V petek sem skočila v vodo po tem, ko sem nazadnje plavala v kopališču pred 57 leti. Neverjetno vznemirljivo je, težko opišem občutke," je dejala. "Ogromno nekdanjih plavalcev je, ki zdaj lahko kopališče izkusijo s svojimi vnuki."