Na največji sydneyjski znamenitosti je pogled lep tudi iz kraljevih botaničnih vrtov. Foto: RTV SLO/M. T.
Na največji sydneyjski znamenitosti je pogled lep tudi iz kraljevih botaničnih vrtov. Foto: RTV SLO/M. T.

Po številu prebivalcev vodi Sydney, ki jih ima po podatkih iz leta 2002 štiri milijone, Melbourne pa 600.000 manj. Sydney ima tudi več svetovno znanih turističnih znamenitosti, med katerimi prednjači opera, in pestrejšo kulturno ponudbo, medtem ko je Melbourne s teniškim turnirjem Australian Open, z dirko za formulo 1 in drugimi športnimi prireditvami glavno športno mesto države in celine. Sydney pa se ponaša še z enim nazivom: je najstarejše mesto v Avstraliji.



Stikov med belimi naseljenci in aboridžini skoraj ni bilo, slednjih pa tudi zdaj v Sydneyju ne srečate prav veliko. Njihova umetnost je dobro zastopana v muzejih, nanje pa spominjajo tudi imena mestnih predelov in ulice, ki sicer kažejo, da je Sydney še vedno zelo evropsko mesto, čeprav je na primer italijansko restavracijo najti težje kot tajsko, kitajsko, indijsko ali kakšno drugo azijsko kuhinjo. Da niste v Londonu, na kar bi zlahka pomislili ob pogledu na zemljevid, kjer ne manjkajo Kings Cross, Paddington, George Street, Hyde Park, Liverpool Street in Regents Park, opominjajo imena, kot so Woolloomooloo, Woollahra, Tamarama in Kirribilli.
















Najlepši pogled na mesto je s katerega izmed trajektov, ki povezujejo različne dele Sydneyja. Najceneje je kupiti dnevno karto, ki velja za večino trajektov, podzemno železnico in avtobuse, ter odkrivati mesto. Foto: RTV SLO/M. T.
Lep razgled na največjo sydneyjsko znamenitost pa se razpre tudi z mosta Sydney Harbour Bridge, ki je bil po devetih letih gradnje dokončan leta 1932. Visok je 134 metrov in dolg 502 metra, tehta pa skoraj 53.000 ton. Foto: RTV SLO/M. T.
Opero sestavljajo tri jadra, pod katerimi stojijo dvorane. Za njihov ogled je treba plačati, le malo višja pa je lahko cena, ki jo je treba plačati za ogled katere izmed predstav, uprizorjenih v njej. Dileme, kaj storiti, skoraj ni ... Foto: RTV SLO/M. T.
Posedanje pred opero je eden boljših načinov, kako si odpočiti od ogledovanja mesta. Pod nebotičniki predela Central Business District je Circular Quay, kjer se je mogoče vkrcati na trajekte ali avtobuse. Foto: RTV SLO/M. T.
Zvečer je pogled na razsvetljeno mesto še lepši, spremlja pa ga glasba katerega izmed glasbenikov, ki nastopajo v barih ob operi. Foto: RTV SLO/M. T.
Azijsko prebivalstvo predstavlja precejšen delež Sydneyjčanov. V kitajski četrti je vedno živahno, od vrveža pa si je mogoče spočiti na kateri izmed masaž, ki jih kar na ulicah ponujajo zagreti maserji. Nedaleč stran so tudi kitajski vrtovi, ki so jih v znak prijateljstva uredili Kitajci. Foto: RTV SLO/M. T.
Akvarij je ena večjih mestnih znamenitosti. Njegovi najgrozljivejši prebivalci so številni morski psi, ki jih je najbolje opazovati pod vodo, kar omogoča prozoren predor, zgrajen na dnu akvarija. Foto: RTV SLO/M. T.
Z nazivom najzabavnejših prebivalcev akvarija pa se ponašajo tjulnji. Foto: RTV SLO/M. T.
Kings Cross je predel, v katerem se ni treba posebej truditi za pestro nočno življenje, kjer pa je tudi sredi noči varno hoditi od enega bara do drugega. Kako daleč je od doma, pa lahko popotnik preveri na smerokazih ob vodnjaku El Alamein. Komur se zdi Sydney predaleč, lahko povsem enakega občuduje tudi v Stockholmu ... Foto: RTV SLO/M. T.
V mestu se nenehno prepletata staro in novo. Za najstarejšo cerkvijo v mestu tako že raste nova zgradba. Foto: RTV SLO/M. T.
Brez sončenja na plaži Bondi Sydneyja skoraj ne gre zapustiti. Po novoletnih izgredih na najbolj znani mestni plaži so bili sonce, valovi in pesek februarja spet dovolj vabljivi za številne obiskovalce. Foto: RTV SLO/M. T.
Sydneyjski Eifflov stolp je Sydney Tower. Nanj se je mogoče povzpeti z dvigalom ali peš - po 1504 stopnicah - obiskovalci pa mesto z njega opazujejo od leta 1981. Konstrukcija stoji s pomočjo 56 železnih vrvi, ki bi segale od Sydneyja do Nove Zelandije, če bi jih povezali. Foto: RTV SLO/M. T.
Da imajo Avstralci radi zelenje, potrjujejo vrtovi na strehah številnih zgradb. Nanje je mogoče pokukati tudi ob sprehodu čez Sydney Harbour Bridge. Foto: RTV SLO/M. T.
Čeprav Avstralija ni bila sama nikoli v vojni, pa so se njeni vojaki velikokrat bojevali za Veliko Britanijo; tudi zdaj so avstralski vojaki v Iraku. V spomin na tiste, ki se iz bitk niso nikoli vrnili, so po vsej Avstraliji postavljeni številni spomeniki. Foto: RTV SLO/M. T.