Če ste pripravljeni skrbeti za tropski raj pred avstralsko obalo, potem je služba na otoku Hamilton prava za Vas. Foto: EPA
Če ste pripravljeni skrbeti za tropski raj pred avstralsko obalo, potem je služba na otoku Hamilton prava za Vas. Foto: EPA
PotaplVeliki koralni greben, potapljanje, potapljač
Quennsland letno zasluži s turizmom kar 9 miiljard evrov, največja znamenitost države na severovzhodu Avstralije pa je ravno Veliki koralni greben. Foto: EPA

Turistična organizacija avstralske zvezne države Quennsland išče skrbnika za otoke Velikega koralnega grebena. Uslužbenec bo pol leta nastanjen na otoku Hamilton, v osrednjem turističnem središču Velikega koralnega grebena, ki sodi med največje svetovne naravne znamenitosti. Zahteve? Dobro plavalno znanje, odprtost, sposobnost komuniciranja in znanje angleščine.

Naloge? Otoški skrbnik bo pol leta nadzoroval koralne otočke, razpršene po celotnem grebenu. Moral se bo sprehajati po belih peščenih plažah, potapljati se med koralami in opraviti še kakšen drug "manjši opravek". Glavna naloga pa je redno poročanje svetu v obliki rednih blogov, fotodnevnikov in videoprispevkov. Dejansko bo skrbnik pol leta predstavnik za stike z javnostmi Velikega koralnega grebena.

Nagrada? Za polletno službo bo skrbnik prejel 150 tisoč avstralskih dolarjev (75 tisoč evrov), stanoval bo v trisobni obalni hiši z bazenom, za opravke pa mu bo na voljo tudi "buggy", električno vozilo, znano z golfigrišč. Za nameček bo zmagovalec razpisa tudi prejel povratno letalsko karto od doma do otoka Hamilton.

Malce drugačen pristop Quennslanda
"To, da bo nekdo dobil plačano za raziskovanje otokov Velikega koralnega grebena, plavanje, potapljanje in življenje na obalah Quennslanda, spreminja to službo v najboljšo na svetu!," je nad razpisom vzhičen premier zvezne vlade Paul Lucas.

"Običajno turistično trženje ne naredi več pravega učinka, zato smo se spomnili nečesa povsem novega. Še največja nevarnost pri tem je, da se srečni uslužbenec ne bo želel vrniti domov," je o uspehu nenavadne turistične promocije prepričan minister za turizem Quennslanda Desley Boyle.

Kandidati na plano!
Prijave prek aplikacije na posebni spletni strani bodo pobirali do 22. februarja. Enajst najboljših kandidatov bo maja priletelo na otok Hamilton, kjer bo potekal zaključni izbirni postopek. Izbranec bo sanjsko službo začel 1. julija, končal pa 31. 12. 2009.

T. G.