V Novosibirsku je pozimi arktični mraz. Foto: EPA
V Novosibirsku je pozimi arktični mraz. Foto: EPA

Največje mesto je Novosibirsk, ki leži v zahodni Sibiriji. Z 1.400.000 prebivalci je po velikosti tretje v Rusiji, za Moskvo in Sankt Peterburgom. Ustanovljeno je bilo relativno pozno, šele leta 1893 kot kraj, kjer je transibirska železnica prečkala mogočno sibirsko reko Ob. Do leta 1925 se je mesto imenovalo Novonikolajevsk – po carju Nikolaju.

Novosibirsk se razteza ob reki Ob. Podnebje je celinsko z značilnimi mrzlimi zimami ter vročimi in suhimi poletji. Temperature lahko poleti dosežejo +40, pozimi pa tudi -40 stopinj Celzija. Večino leta je vreme sončno.

Med najpomembneše gospodarske panoge sodita strojna industrija in metalurgija. V mestu ima sedež tudi državna univerza s številnimi fakultetami in inštituti. S številnimi muzeji, galerijami, gledališči in baletno hišo je poskrbljeno tudi za ljubitelje kulture. Hokejsko moštvo Sibir Novosibirsk igra v elitni ruski ligi, kar velja tudi za košarkarsko ekipo Lokomotiva Novosibirsk.

Mesto se lahko pohvali s podzemno železnico, ki jo ima že od leta 1986, in letališčem Tolmačevo, od koder letala z rednimi linijami letijo v Evropo, Azijo in seveda ostala ruska mesta.