Turizem je na tem priljubljenem azijskem otoku ključna panoga. Foto: Reuters
Turizem je na tem priljubljenem azijskem otoku ključna panoga. Foto: Reuters

"Turisti so pomembni za naše gospodarstvo," je povedal predstavnik policije Budika Sirivardena. "Ta ukrep je namenjen zagotavljanju njihove lastne varnosti. S tem postopkom bodo imeli naši policisti dovolj podatkov o turistih, da jih zavarujejo."

Čeprav tuja zunanja ministrstva Šrilanke ne navajajo kot rizično destinacijo, nasilni zločini proti tujcem pa so le redki, so se za to odločili po tem, ko so marca v osrednjem delu otoka pretepli dva evropska turista. Še vedno tudi odmeva smrt britanskega državljana Khurama Shaikha, ki je bil na božični dan leta 2011 napaden v južnem letovišču Tangalle. Shaikha so ustrelili in zabodli, potem ko je skušal posredovati v pretepu v hotelskem baru.

Bungalovi na poljih smrti
Kot navaja Telegraph, šrilanška turistična industrija uživa pravi razcvet po koncu nedavnih dolgoletnih političnih napetosti - celo nekdanja vojna območju na severu in vzhodu so se začela odpirati turistom. So pa nekatere organizacije za varstvo človekovih pravic kritizirale "neokusni vojni turizem", kot so, denimo, turistični bungalovi, zgrajeni na prizorišču šrilanških "polij smrti".

Šrilanška vlada se je znašla na udaru tudi zaradi rušenja neodvisnih gostišč, da bi na njihovem mestu lahko zgradila nova letovišča, in zaradi "moralno spornih" turističnih projektov v Hambantoti in Kalpitiyi.

Šrilanko je lani obiskalo milijon tujih gostov, kar je več kot dvakrat toliko kot v zadnjem letu državljanske vojne leta 2009. Tudi prihodek od turizma je bil z dobro milijardo dolarjev rekorden. Turistični razcvet je posledično prinesel tudi kar trikrat dražje cene prenočitev v tamkajšnjih hotelih.