Doslej so lahko za vizum prek spleta zaprosili le državljani 12 držav, seznam pa bodo zdaj razširili na 43 držav. Foto: EPA
Doslej so lahko za vizum prek spleta zaprosili le državljani 12 držav, seznam pa bodo zdaj razširili na 43 držav. Foto: EPA
Indija ima zelo bogato kulturo, turisti pa se radi odločijo tudi za jahanje slonov. Foto: EPA

Turisti iz 43 držav, med njimi (še) ni Slovenije, ki želijo potovati v Indijo, bodo po novem veliko lažje prišli do vizumov. Ne bo jim treba več stati v vrstah na lokalnih konzulatih, ampak bodo lahko za vizum v skladu z novimi pravili zaprosili prek spleta. Zeleno luč za obisk bodo dobili v roku štirih dni, turistični vizum pa bodo prevzeli na letališču.

Doslej je morala večina tujcev na odgovor, ali jim bo dovoljen vstop v Indijo, čakati več tednov, za vizum so morali zaprositi na posebnih okencih, dolgotrajni postopek pa je marsikoga odvrnil od obiska. Američani, Nemci, Brazilci, Avstralci, Japonci in nekateri drugi, ki bodo Indijo obiskali zaradi rekreacije, ogledov, obiska prijateljev/sorodnikov, kratkotrajnega zdravljenja ali običajnega poslovnega obiska, bodo zdaj vse to opravili dosti hitreje in enostavneje.

"Ta shema je uresničenje sanj za celoten indijski turizem in bo zagotovo pozitivno vplivala na gospodarstvo," je v izjavi poudaril minister za turizem Maheš Šarma. "Cilj vlade je okrepiti turizem in implementacija te sheme bo poslala jasno sporočilo, da Indija misli resno z olajšanjem potovanja v državo," je dodal.

Načrte za spremembo vizumskih postopkov je napovedala že prejšnja indijska vlada, ki pa je maja izgubila volitve. V skladu z novim programom bodo lahko turisti za vizume zaprosili elektronsko, prevzeli pa jih bodo ob prihodu na enem od devetih indijskih letališč. Dvakrat letno bodo lahko zaprosili za 30-dnevni vizum, trajanja ne bo mogoče podaljšati, dobili pa ga bodo lahko le s povratno letalsko vozovnico.

Indija je kljub bogati kulturi šele deseta azijska država po številu turistov - leta 2012 jih je privabila 6,5 milijona, medtem ko jih je Kitajska, ki je na prvem mestu, kar 57 milijonov. Na lestvici Svetovnega gospodarskega foruma pa je med 140 državami zasedla 65. mesto glede na konkurenčnost na področju potovanj in turizma. Te številke želijo izboljšati, zato bo morda sledila še kakšna sprememba, ki bo v Indijo privabila več turistov.