Paša za vsa čutila - restavracija Noma, bojda najboljša na svetu. Foto: Noma
Paša za vsa čutila - restavracija Noma, bojda najboljša na svetu. Foto: Noma
Forbrydelsen je postala neslutena TV-uspešnica. Na čelu serije je odločna detektivka Sarah Lund (na sliki s svojim nepogrešljivim puloverjem, ki je po zaslugi serije postal tudi sam hit).
Boljši svet je letos prejel oslarja za najboljši tujejezični film. Foto: Kolosej
Razkošje minimalizma: restavracija Noma. Foto: Noma
Luč PH 50 iz Skandiuma. Cena? 548 evrov.
Priljubljeni puloverji iz Gudrun & Gudruna za 280 evrov. Foto: Gudrun & Gudrun
Jussi Adler-Olsen je v zadnjih letih poskrbel za cel kup knjižnih uspešnic.
Vesterbro - trendovska četrt danske prestolnice. Foto: EPA
Luksuzni hotel Nimb. Foto: Nimb

Lov na morilca Nanne Birk Larsen vam da vse, kar bi pričakovali od kratkočasne TV-kriminalke. Prek 20 ur nanizanke s pritajeno svetlobo se zaplet Forbrydelsena (Zločin, v angleščini pa so serijo prevedli kot The Killing) počasi kuha, prestraši gledalce in se počasi razpleta, medtem ko policista Sarah Lund in Jan Meyer prečesavata ulice Köbenhavna.

Zališujeta, ponovno zaslišujeta, nato pa vsakič odkrivata sveže "resnice". Opazujemo, kako se žalujoči spoprijemajo s šokom, jezo, depresijo. Obsesija Lundove, da bi ujela tega natančnega morilca in tako dala Nanninim staršem nekak sklep, postane tudi naša obsedenost. Lundova je zanimiv glavni lik - predana službi, odločna, ženska, ki kljubuje strašljivim robatim patriarhom köbenhavnske politike in nadrejenim, ženska, ki trmasto lovi resnico, dokler še najbolj nedolžne obraze ne prežame občutek krivde.
Serija je nabita s čustvi, a se ta v nasprotju z britanskimi ali ameriškimi serijami le redko kažejo na obrazih. Vsakič, ko se odvrti zaključna špica, gledalcu ostane manj oprijemljivih dejstev in več begajočih vprašanj. V televizijski dobi, kjer kraljujejo serije, ob katerih lahko še tvitaš, Forbrydelsen zahteva dobro staro koncentracijo. Ironično, TV-serija, ob kateri nihče ne more tvitati, je za zdaj ena največjih uspešnic leta.
Filmi, ki jih morate videti
Za majhno državo Danska pogosto udari močneje, kot bi pričakovali od njenega ranga, in to zagotovo velja za filme. Lars von Trier je občinstvu po vsem svetu zadal udarec z Lomom valov in sledečimi izdelki iz serije Dogma (le kdo bi lahko pozabil Idiote, v katerem se skupina köbenhavnskih predmestnežev pretvarja, da so duševno moteni?), trenutno pa sta najaktualnejša imena danskega filma Susanne Bier in Janus Metz.
Režiserka je letos z Boljšim svetom (Heavnen) pobrala oskarja za najboljši tujejezični film, medtem ko Metzov vojni dokumentarec Armadillo snema življenje v dansko-britanskem oporišču v Helmandu. Če obstaja ena stvar, ki povezuje ta dva najbolj opevana izvozna artikla, je to njuna odločenost, da bi uničila danski sloves "najprijetnejšega" naroda v Evropi. Bierova se ne izogiba težkim temam, ko svoj film začne z ustrahovanjem na igrišču, nato pa stopnjuje z nezvestobo, žalovanjem, zlobnimi vojaškimi poveljniki in maščevanjem. Njena drama se razpleta z neke vrsto neusmiljene spokojnosti - zaslon polnijo prostrano afriško nebo in povsem mirne danske vode, medtem ko čustva doživljajo vrhunec. Bierova je dejala, da je hotela z zgodbo postavljati pod vprašaj udoben stereotip svoje domovine kot "složne družbe" in "spokojnega" kraja za življenje.

Minska polja - tako prava kot etična - so tudi v Metzovem izdelku, ki je šokiral Dansko s prikazom njenih mednarodnih "mirovnikov" kot brutalnih morilcev. Ogled Armadilla je na Danskem postal obvezen - še posebej za vlado, ki je zdaj uvedla preiskavo vojnih zločinov, ki naj bi jih film obarvnaval.
Vroča gastronomija
Po dolgem, težkem dnevu makijavelijskega političnega manevriranja v 12. delu Forbrydelsena se perspektivni köbenhavnski župan Troels Hartmann nagradi s pico. A če bi res hotel dokazati svojo predanost mestu, bi jedel novo nordijsko kulinariko. Zadnji hit gastronomskega sveta, novonordijsko kulinarično gibanje, je sprožil mladi danski kuharski mojster René Redzepi. Njegova restavracija Noma se je v Köbenhavnu odprla leta 2004, do danes pa zbrala dve Michelinovi zvezdici in so jo lani na seznamu Pellegrinovih 50 najboljših restavracij sveta postavili na prvo mesto.
Filozofija za Redzepijevimi jedilniki je "lokalno, sezonsko", a ob tem ubere brezkompromisen pristop, saj ne kuha z ničimer, kar ne prihaja iz njegove domače regije. Tako, da, ne, hvala, olivnemu olju, česnu, paradižniku in foie gras, pozdravljene pa močvirske violice, drevesni sok breze, močvirske metlice in ikre polenovke. Ni se treba pretvarjati, da ta tip kuhinje ni še kako zrel za posmeh, a dejansko je tudi izjemno slastno in razburljivo.
Klasično oblikovanje
Pokukajte skozi okna katerega koli danskega doma in velika verjetnost je, da boste opazili enega ali kar vse od naslednjih klasik: luč PH v obliki letečega krožnika oblikovalca Poula Henningsena, stol serije 7 Arneja Jacobsena, televizor Bang & Olufsen in pribor Georga Jensena. Danci so upravičeno ponosni na svojo bogato dediščino oblikovanja, v vsej svoji funkcionalni, dobro izdelani izdelani, minimalistični veličastnosti, a rezultat je, da je skoraj vsak dom videti enako.
"Tako majhna dežela smo," pravi Poul Madsen, direktor Normann Copenhagna, znane sodobne oblikovalske firme. "Če je luč ali stol vsaj približno uspešna, pomeni, da jo bo večina ljudi kupila." Vpliv, ki ga imajo ti mojstri, je takšen, da je mladim oblikovalcem pogosto težko najti svoj lastni slog. "Ti veterani iz 50. in 60. let so Dansko zares postavili na zemljevid, a oblikovalci pogosto malce preveč čutijo njihovo težo," meni Madsen. Peter Bonnén, ustanovitelj še ene mlade oblikovalske znamke Muuto, pa pravi, da najuspešnejši vzamejo funkcionalnost in obrtništvo Jacobsena in drugih in dodajo obrat 21. stoletja. Za dansko oblikovanje se podajte k Skandiumu po klasiko, k Normann Copenhagnu in Muutuju po nov dizajn in k 95percentdanish.com za vse ostalo.
Moda, za katero bi ubijali
Kar nekaj časa je bilo treba čakati, da se ženski detektivski šik pomakne na naslednjo stopnjo, a črno-bež Scandijeva pletenina, ki jo nosi Sarah Lund, je tiha zvezdnica serije Forbrydelsen in je z enim zamahom pokončala klasični look kostima in trenčkota. Sofie Gråbøl, ki igra Lundovo, je dejala, da je pulover popoln, ker kaže, da se njen lik počuti dobro v svoji koži in ni v oblasti ideje ženske v moškem svetu, ki sili številne kostumografske oddelke, da oblečejo policistke v obleke.
No, poleg tega pa je ta pulover preprosto dobro. Videti je ponošen, a ne grundževski, rahlo v slogu 70. let, a ne trapasto retro in je nekaj, kar bi nosila Alexa Chung. Nič čudnega, da specialisti za pletenine Gudrun & Gudrun, ki prodajajo pulover za 280 evrov, komaj izpolnjujejo vsa naročila. In če ne želite bankrotirati pri izvirniku (pomlad je tu, zato morda ni najpametnejši trenutek za tratenje denarja z volno), je še vedno veliko podobnih možnosti. Morda poskusite z moško verzijo v XS, če ne boste našli pravega na ženskem oddelku.
Če so vam klasične Scandijeve pletenine prikupile danski look, poglejte k Day Birger et Mikkelsenu za bohemski glamur, Múus by Malou Sander za preproste usnjene stvaritve in k Rützouju za šik oblekice. Izberite klasike - Malene Birger ima popolne modre srajce, Rützou pa najbolj ljubke preproste obleke z žepi.
Knjige, ki jih ne morete odložiti
Skandinavske kriminalke niso nobena muha enodnevnica - v zadnjih letih praktično noben vlak v državi ni dosegel svoje destinacije brez cele vrste izdaj švedskih knjižnjih uspešnic Henninga Mankla ali Stiega Larssona. A pravi navdušenci vedo, da je Danska tista, kjer je prava akcija. Medtem ko temačen, hipnotičen triler Forbrydelsen še naprej navdušuje tudi britanske gledalce, je prvo ime danskih kriminalk Jussi Adler-Olsen.
Milost, prva iz njegove trilogije Department Q, je preživela več kot leto dni na seznamih najbolj prodajanih knjig, tako na Danskem, kot v Nemčiji, za filmske pravice pa se je že zagrebla produkcijska hiša Larsa von Trierja, velikega ljubitelja trilogije. Roman govori o detektivu Carlu Mørcku, ki ustanovi oddelek za nerešene primere. Ali, kot pravi on, "dom za brezupne primere". Njegov prvi primer preiskuje izginotje pogrešanega politika, za katerega vsi mislijo, da je mrtev, a je v resnici zaprt. V knjigi najdemo vse priljubljene danske prvine: zapleteno politiko, prepleteno s pridihom spolne napetosti, razočaranega detektiva in s kavo poganjano reševanje zločina.
A kar loči to trilogijo, so njeni verjemljivi liki. Kjer romani Patricie Cornwell in TV-serije tipa CSi skoraj fetišizirajo kri in materialne dokaze, se Milost osredotoča na pripoved, motiv in osvežujoč družbeni komentar. Danci, ki se nikdar ne branijo grozljivemu, se poslužujejo starodavne skrivne sestavine: zanimivega pripovednega sloga.
Pobeg
Razen psihadeličnega Hotel Foxa se köbenhavnski najbolj trendovski hoteli bolj nagibajo k udobju kot k pozerstvu. Preizkusite obalni hotel Skovshoved, 20 minut oddaljen od mestnega središča, če si želite lesenih tal, bogato oblazinjenih spalnic in zasebnega pomola. Ali Nimb, ki se ponaša z Michelinovo restavracijo, rustikalnim vinskim barom in spalnicami s starimi zavesami, kamini in ogromnimi kadmi. Če ste navdušeni nad dizajnom, preverite Radisson Blu Royal, ki ga je leta 1960 oblikoval Arne Jacobsen. Gostje se lahko v avli zibljejo v jajčjem ali labodjem stolu, se povzpnejo na barski stolček serije 7, jedo s priborom "AJ" v restavraciji v 20. nadstropju ali pa se prijavijo v sobo 606, ki jo krasi Jacobsenova originalna barvna paleta, pohištvo in razsvetljava.
Za kafeinsko obletavanje galerij in butikov je pravi naslov surov, a trendovski Vesterbro, dom trgovine s ploščami in kavarnice Sort ter dizajnerskega imperija Designer Zoo. Lahko pa jo mahnete tudi po najprestižnejši köbenhavnski modni ulici, Kronprinsensgade. Zaplavajte z lokalci v enem od visečih bazenov v pristanišču ali pa raziskujte skrite kotičke mesta s kajakom, ki vas popelje skozi majhne kanale in pristane v prave ladijske vasice in v srce subkulture. Prenaporno? Potem pa se sprostite v "baru na plaži" Halvandet in uživajte v danskih tekočih zakladih.