McKelvie priporoča obisk Maribora v času festivala Lent. Foto: BoBo
McKelvie priporoča obisk Maribora v času festivala Lent. Foto: BoBo

Škotski novinar in fotograf Robin McKelvie je na popotniškem spletnem portalu Rough Guides objavil seznam sedmih evropskih mest, ki niso tako priljubljena, kot na primer Pariz, Rim ali Amsterdam, a so vseeno vredna obiska.

McKelvie meni, da si tudi manj znana mesta, ki so "v senci" priljubljenih destinacij, zaslužijo nekaj pozornosti. Če ste med tistimi, ki se raje izognete množicam turistov, vam novinar predlaga hrvaški Osijek ali pa nizozemski Utrecht, na svoj seznam pa je uvrstil tudi naš Maribor.

Štajersko prestolnico je opisal kot mesto s čudovitim starim jedrom in številnimi študenti, ki Mariboru vračajo življenje. "Sprehod ob reki Dravi, ena izmed najstarejših ohranjenih sinagog v Evropi in domnevno najstarejša vinska trta na svetu vas čakajo. Najboljši termin za obisk je poleti, v času dvotedenskega festivala Lent. Če pa želite pobegniti iz mesta, vam bližnje mariborsko Pohorje pozimi ponuja smučišče, poleti pa pohodne poti," je zapisal.

Med sedem evropskih mest, ki jih priporoča vsakemu popotniku, je uvrstil že omenjena Osijek in Utrecht, pa tudi mesta Tartu (Estonija), Cádiz (Španija), Perth (Škotska) in Torun (Poljska).