Ste morda tiste vrste srečnež, ki mu bo dano hotel občudovati tudi od blizu? Foto: Reuters
Ste morda tiste vrste srečnež, ki mu bo dano hotel občudovati tudi od blizu? Foto: Reuters
Kylie Minogue
Nič čudnega, da se je Kylie Minogue kar smejalo - arabski šejki so za njen nastop plačali okoli 3,5 milijonov evrov. Foto: Reuters

V četrtek so z velikim pompom, ki so ga pospremili tudi mnogi hollywoodski zvezdniki, na znamenitem umetno nasutem otoku v obliki palme odprli nov razkošen hotel - oziroma turistično središče Atlantis. Hotel ima 1.539 sob in ponuja praktično vse, kar si še tako razvajen turist lahko zamisli. Po odprtju je nebo razsvetlil mogočni ognjemet, ki naj bi ga bilo mogoče videti celo iz vesolja.

Ko so Sola Kerznerja, direktorja podjetja Kerzner International, ki je lastnik megahotela, vprašali, ali ni v teh časih odločno preveč 35 milijonov dolarjev nameniti za nekajurno zabavo, je odgovoril: "Da, to je veliko denarja - dokler se ne spomnimo, da smo že do zdaj za Atlantis porabili 1,5 milijarde dolarjev."

Od Charlize do Lindsay in Fergie
Da je denar sveta vladar, je dokazal tudi šopek zvezdnikov, ki se je prišel pokazat na odprtje. Tako naj bi avstralska pevka Kylie Minogue za nastop v enem večeru v žep pospravila kar štiri milijone evrov, ostali kupček denarja pa so si razdelili igralci Charlize Theron, Lindsay Lohan, Gerard Butler, Mary Kate Olsen ter nekdanja mis sveta, Indijka Priyanka Chopra, yorška vojvodinja Sarah Ferguson, britanska pevka Lily Allen in drugi znani obrazi iz sveta šovbiznisa, ki so le za en večer prileteli v Dubaj, enega izmed emiratov, ki sestavljajo državo Združeni arabski emirati.

Hotelu "pripada" tudi beli morski pes
Mogočno središče Atlantis je sicer prve goste začel sprejemati že septembra, v četrtek pa je bil tudi uradno odprt. Zajemite dih: zgornje nadstropje hotela je namenjeno res le največjim petičnežem, saj je treba za apartma s tremi spalnicami, kopalnico z zlatimi ploščicami in jedilno mizo za 18 ljudi za eno noč odšteti neverjetnih 25.000 dolarjev.

Posebno zabavo ponuja tudi ogromen hotelski akvarij s kar 65.000 ribami in drugimi morskimi bitji, med drugim tudi z izjemno redkim belim morskim psom, za katerega si okoljevarstveniki prizadevajo, da bi bil spuščen na svobodo. Potem je tu tudi poseben bazen z več vrstami delfinov. Zanimivost bo tudi najbolj znana britanska potniška ladja Queen Elizabeth 2, ki bo v dubajske vode priplula prihodnji teden in bo nato ob umetnem palminem otoku zasidrana kot hotel.

Dubaj nadaljuje svoj meteorski vzpon od tako rekoč nepomembne pikice sredi peska do poslovne in zabaviščne prestolnice Bližnjega vzhoda. Večina stavb je zrasla v zadnjem desetletju.

A. P.