Pogled na hotel al Maštal. Foto: Reuters
Pogled na hotel al Maštal. Foto: Reuters

Hotel al Maštal, ki se je odprl ta mesec, se ponaša z razgledom na Sredozemsko morje, marmornatimi tlemi, petimi restavracijami in 222 sobami, opremljenimi z dekoriranimi lučmi, plazemskimi TV-ji in kraljevskimi posteljami.

Hotel je zgradil milijarderski filantrop Munib Al Masri, drugi največji zaposlovalec na palestinskem ozemlju. A, kot piše Daily Mail, se zdi, da turiste hotel kljub luksuzu ne mika najbolj. Vzroke za nepriljubljenost gre iskati v revščini lokalnega prebivalstva, popolnoma nerazvitem turizmu na tem območju, prepovedi strežbe alkohola in vstopa žensk na bazen.

Tudi nenehni spopadi med Hamasom in Fatahom delajo Gazo za ne ravno privlačno točko luksuznega oddiha. Sploh je na voljo le 80 sob - uprava ne želi trošiti za vzdrževanje ostalih sob. Težave so imeli že pri samem opremljanju hotela, saj zaradi zapore niso mogli do večine materiala, med spopadi pa je bil nastajajoči hotel večkrat poškodovan.

Kratek veter upanja
Projekt se je začel leta 1998, ko so Palestinci in Izraelci podpisali premirje. V Gazi je takrat zavladal velik optimizem, da bo lahko kmalu privabljala svoje lastne turiste. "Tvegano je - a v Gazi potrebujemo spremembo," je za Guardian povedal tiskovni predstavnik Šadi Agha. Zaenkrat se tveganje ne obrestuje. S slabšanjem položaja, nenehnimi krvavimi spopadi in izraelsko zaporo tujih obiskovalcev kar ni in ni. Lokalni prebivalci pa lahko le sanjajo o taki prenočitvi.

Čisto vseh gostov to vseeno ni odgnalo. 540 funtov na noč vreden kraljevi apartma je zaseden, od odprtja pa v hotelu svoje medene tedne preživlja par iz Gaze, prenočil je tudi neki tuji humanitarni delavec. Neki uslužbenec je povedal, da bodo hotelu dali več let, da se dokaže. "Naredili smo našo domačo nalogo. Ostalo prepuščamo politikom in vojski, da se odločijo," je povedal.