Francozi bodo odslej potovali po nizki ceni. Foto: EPA
Francozi bodo odslej potovali po nizki ceni. Foto: EPA

Ideja Francozov sledi uspehu priljubljene vozovnice za javni prevoz v Nemčiji, ki storitev ponuja za enako vsoto, pri nas pa potniki za podobno vozovnico odštejejo 65 evrov. Francoski minister za promet Clément Beaune je na začetku tega tedna za France 2 razkril podrobnosti načrta: "Preprosto bo. Francozi – ne glede na starost – lahko kupijo to vozovnico in potujejo neomejeno na medkrajevnih ali regionalnih linijah, po fiksni in nizki ceni."

Dodal je, da so želeli ponuditi nekaj podobnega, kot imajo Nemci in druge evropske države, ki spodbujajo uporabo vlakov. Imetniki vozovnic bodo plačevali mesečno naročnino (49 evrov), za neomejeno potovanje z regionalnimi in medkrajevnimi vlaki TER, ki povezujejo lokalne destinacije znotraj francoskih regij in prepeljejo približno 1,1 milijona potnikov na dan, poroča Euronews.

Priljubljene proge TER vključujejo relacije Bordeaux–Arcachon (ki stane približno 15 evrov) in Marseille–Toulon (17 evrov). Potniki, ki se na teh relacijah vozijo redno, bi lahko z vozovnico prihranili na stotine evrov.

Odvajanje od ogljično intenzivnih oblik prevoza

Med francoskimi mesti vozijo vlaki Intercity. Potujejo na daljših relacijah kot vlaki TER, a so nekoliko počasnejši od hitrih vlakov, najbolj priljubljene pa so relacije Pariz–Toulouse in Bordeaux–Nica, poroča Euronews. Samostojna vozovnica, kupljena na dan potovanja, je potnike do zdaj stala 94 evrov, skoraj dvakrat več od načrtovane cene vozovnice za javni prevoz.

Prepustnica bo zajemala tudi lokalno vožnjo z avtobusom, podzemno železnico in tramvajem, "če bo mogoče", je dejal Beaune. Načrt posnema uspešno "Deutschlandticket", ki je bila uvedena v Nemčiji aprila letos. Vozovnico, ki ponuja neomejeno potovanje z vsemi lokalnimi in regionalnimi javnimi prevoznimi sredstvi za 49 evrov, so oblasti označile za "največjo reformo javnega prevoza v nemški zgodovini".

Več kot tri milijone Nemcev je kupilo vozovnico od njene uvedbe, toda prevozniki so opozorili, da nizka cena morda ni vzdržna, tako bi se že z začetkom prihodnjega leta lahko zgodila podražitev. Francoski predsednik Emmanuel Macron je v ponedeljek dejal, da želi francoska vozovnica odvaditi ljudi od ogljično intenzivnih oblik prevoza. Vozovnico so napovedali kmalu po tem, ko je država prepovedala polete na kratke razdalje za potovanja, ki so v manj kot dveh urah in pol dosegljiva z vlakom.