Foto: Zajem zaslona
Foto: Zajem zaslona

Pričakujejo, da bodo čez slab mesec dni z vinom napolnili približno 1000 steklenic belega in rdečega grajskega vina. V petek so vrata vinograda odprli tudi za obiskovalce.

Ljubljana se že 35 let ponaša z nazivom mesto trte in vina, ta naziv v zadnjih šestih leti upravičuje tudi z grajskim vinogradom na s soncem obsijanem pobočju pod gradom. Ker je sicer zaprt za javnost, je eno redkih priložnosti, ko so se lahko sprehodili med trtami, izkoristilo precej obiskovalcev.

V vinogradu raste 1050 trt, izbrali so zgodnejše sorte, ki dozorevajo na začetku septembra.

"Imamo polovico vinograda z belo sorto chardonnay, ki ga mi poimenujemo belpin, in pa drugo polovico z rdečo sorto, zweigelt, sorta, ki izvira iz Avstrije in je križanec šentlovrenke in modre frankinje," pravi Franci Čuš s Kmetijskega inštituta Slovenije.

Čeprav je veljalo, da v Ljubljani trta ne uspeva, pa to v zadnjih letih omogočajo podnebne spremembe. A v mestu je v preteklosti že zorelo grozdje. "V Ljubljani in na Gorenjskem smo imeli že v srednjem veku kar nekaj vinogradov, potem na koncu 19. stoletja na Rožniku prav tako vinograd," pravi Čuš.

Grajski vinograd, ki je svojevrstna zanimivost, želijo približati tudi tamkajšnjim prebivalcem.

"Zato je vsakdo, ki želi imeti tukaj svojo trto, lahko tudi pokrovitelj ene ali več trt za enoletno obdobje, triletno ali pa kar trajno. In smo veseli tega odziva, tako da imamo že več kot polovico trt pravzaprav oddanih," pojasnjuje Janja Rozman z Ljubljanskega grada.

"Letos je dejansko najboljši letnik v zgodovini vinograda, izredno lepa dozorelost grozdja, visoka stopnja alkohola," je še dejal Čuš.

Vsaka trta je dala dober kilogram grozdja, v kleti pa zori približno 1000 litrov grajskega vina.

V grajskem vinogradu najboljša letina doslej