Fotografija je simbolična. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Fotografija je simbolična. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

S tovornim prometom z več kot 19.300 tonami tovora je graško letališče lani doseglo najboljši rezultat v svoji zgodovini. To je pozitivno vplivalo na finančni rezultat, saj je bil že drugič zaporedoma po epidemiji dosežen dobiček. Tudi prvo četrtletje letošnjega leta kaže pozitiven razvoj, saj se je število potnikov za zdaj povečalo za 35 odstotkov.

"V sodelovanju s partnerji lahko tudi letos ponudimo raznolik in zanimiv urnik poletov. Povečanje števila poletov na glavna prestopna letališča je še posebej ugodno za poslovneže. Obenem krepimo ponudbo na nekatere posebej priljubljene počitniške destinacije in s tem omogočamo bolj prilagodljivo načrtovanje počitnic. To je praktično olajšanje za vse tiste, ki želijo ali lahko dopustujejo dlje kot teden ali dva," je povedal poslovodja letališča Wolfgang Grimus.

Letališče Gradec bo to poletje neposredno povezano z 31 destinacijami v 13 državah. Urnik poletov vključuje dolgoletne priljubljene destinacije, kot so Antalya, Heraklion, Hurgada, Palma, Rodos, Larnaka in Brač, ter nišne destinacije, kot so Calvi, Kefalonija in Skiathos. Program dopolnjujejo posebni poleti in kratki verižni poleti, na primer v Tivat, Sonderborg ali Bordeaux.

Letališče je priljubljeno tudi pri slovenskih gostih družbe TUI. "Zato bistveno širimo ponudbo. Konkretno to pomeni 26 turističnih poletov na teden, od tega šest novih povezav," je povedal poslovodja TUI Avstrija Gottfried Math.

Destinacija večine počitniških poletov je Antalya. "Veseli nas, da bomo to poletje iz Gradca v Antalyo ponudili sedem odhodov na teden. To je ravno pravi korak za slovenski trg: Turčija je trenutno najbolj rezervirana destinacija naših slovenskih gostov," je dejal Math.

V segmentu konferenc in dogodkov je letališče ponovno doseglo raven iz leta 2019. Med drugim so organizirali predstavitvi za kandidate za zaposlitev, da bi pravočasno povečali število zaposlenih za poletno sezono.

Nadaljujejo tudi z okoljskimi in naravovarstvenimi projekti. "Da bi do leta 2030 dosegli cilj podnebne nevtralnosti, se Letališče Gradec trenutno intenzivno ukvarja z različnimi projekti, kot je širitev fotovoltaike. 25. nagrada Ökoprofit, ki smo jo prejeli lani jeseni, priča o kontinuiteti te zaveze, ki poleg varstva okolja upošteva tudi ohranjanje narave," je poudaril poslovodja Jürgen Löschnig.