Morski levi ležerno počivajo na skalah. V bližini Ushuaie lahko opazujete tudi kite orke in veliko različnih vrst ptičev. Foto: MMC RTV SLO
Morski levi ležerno počivajo na skalah. V bližini Ushuaie lahko opazujete tudi kite orke in veliko različnih vrst ptičev. Foto: MMC RTV SLO
Zemljevid Patagonije
Za lažje predstavo, kje leži kaj.
Kot iz pravljice. Vlakec, ki pelje na 'konec sveta', v ozadju pa zasnežene gore. Foto: MMC RTV SLO
Argentinski zrezek
Vse, kar ste kdaj koli slišali o krvavem in izredno debelem argentinskem govejem zrezku, drži. Le še bolj krvav in debelejši je. Foto: MMC RTV SLO

Ushuaia, v kateri živi okoli 64.000 prebivalcev, si je svetovno slavo pridobila z nazivom najjužnejšega mesta na svetu, čeprav to ni povsem res. Nekaj naselbin, kot je na primer Puerto Williams na drugi strani kanala Beagle, v Čilu, leži še bližje južnemu tečaju. Ker pa tam živi le okoli 2.000 ljudi, med katerimi je največ začasnega vojaškega osebja, ga čilenske oblasti ne obravnavajo kot mesto. Zato se lahko Ushuaia hvali s tem naslovom - in ga s pridom izkorišča.

"Zaliv, ki gleda na zahod"
V Ushuaio, ki leži na skrajnem jugu Argentine, na južni obali otoka Isla Grande de Tierra del Fuego, v istoimenski pokrajini Ognjena zemlja, je mogoče priti z letalom iz argentinske in čilenske prestolnice, Buenos Airesa in Santiaga de Chile. Ime je mestu v 19. stoletju dal anglikanski pastor Thomas Bridges, prvi belopolti priseljenec na Ognjeni zemlji. Po jeziku staroselskega ljudstva je naselbina dobila ime po besedah "ush" - zaliv, ki gleda na zahod ("wuaia").

Oglejte si tudi fotozgodbo o znamenitostih Buenos Airesa.

Nekdaj kazenska kolonija
Obiskovalci - in ni jih malo, ki zaidejo na ta odmaknjeni del našega planeta, imajo na Ognjeni zemlji kaj videti. Poleg sprehoda po mestu Ushuaia lahko pridih zgodovine začutijo ob obisku muzeja, v katerem prikazujejo čase, ko je bila Ushuaia kazenska kolonija za prestopnike, s katere je bilo tako rekoč nemogoče pobegniti.

Skale polne pingvinov in morskih levov
Zaporniki so morali sekati drevesa in za potrebe spravila lesa zgraditi železniško progo "Tren del Fin del Mundo" - Vlak na konec sveta, ki obratuje še danes in velja za najjužnejšo železniško povezavo na svetu. Pester je tudi živalski svet, poglede privabljajo predvsem pingvini in morski levi, ki ležerno počivajo na skalah in se "valijo" z enega boka na drugega.

Ko je Antarktika na dosegu
Zelo slikovit je tudi belo-rdeči svetilnik Les Eclaireus, ki leži na drobcenem otočku, gore, ki obdajajo Ushuaio, pa so Argentinci izkoristili za smučarske proge. Ogleda je vreden tudi narodni park Tierra del Fuego, zanimivo križarjenje z ladjico po kanalu Beagle in obisk zaliva Lapataia Bay. To je tudi izvrstno izhodišče za "skok" na Falklandske otoke in Antarktiko.

Malo sonca, veliko padavin
Še beseda o podnebju. Če boste med srečneži, ki boste na lastni koži občutili očarljivost in utrip Ushuaie, nikar ne pozabite dežnika. V povprečju na leto dežuje ali sneži kar okoli 160 dni, veliko je tudi oblačnih, meglenih in vetrovnih dni. Temperature se gibljejo okoli deset stopinj Celzija, najnižja izmerjena temperatura pa je -20 stopinj.

Besedilo: Anja Pavlič
Fotografije: Neli Pavlin