Slovenija je nedavno uvedla biometrične potne liste, a ne skrbite. Starega lahko uporabljate do izteka veljavnosti. Foto: REUTERS
Slovenija je nedavno uvedla biometrične potne liste, a ne skrbite. Starega lahko uporabljate do izteka veljavnosti. Foto: REUTERS
Zlati tempelj
Ob obisku verskih objektov se obnašajte spoštljivo in primerno oblecite - četudi je zunaj vroče, v svetišča ne vstopajte preveč razgaljeni. Foto: EPA

Pobrskajte po vodičih in na spletnih straneh slovenskega zunanjega ministrstva preverite morebitna opozorila v zvezi z državo, v katero potujete. V pomoč vam bo tudi diplomatsko konzularno predstavništvo v tujini, zato si pravočasno priskrbite njihov naslov in telefonske številke. V državah, kjer Slovenija ni zastopana, se za osnovno konzularno pomoč lahko obrnete na predstavništvo katere koli države Evropske unije.

Priporočljivo je, da za primer kraje ali izgube na pot vzamete tudi overjeno fotokopijo svojih potovalnih dokumentov (potnega lista, osebne izkaznice). Pravočasno si priskrbite vizum, če potovanje to zahteva; dobite ga na najbližnjem predstavništvu države, kamor potujete.

Zdravstveno zavarovanje vam lahko prihrani marsikatero težavo, zato poskrbite tudi za to. Za države Evropskega gospodarskega združenja potrebujete Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, o čemer lahko povprašate na zavodu za zdravstveno zavarovanje. Na Inštitutu za varovanje zdravja boste izvedeli, če se morate pred odhodom cepiti proti nalezljivimi boleznimi ali če obstajajo v državi, ki ste si ji izbrali za potovanje, kakšne druge nevarnosti za zdravje.

Če potujete z avtomobilom, preverite morebitna odstopanja od slovenskih cestnoprometnih predpisov in se na Avto-moto zvezi Slovenije pozanimajte, če potrebujete tudi mednarodno vozniško dovoljenje.

Pazite, da boste imeli s seboj dovolj denarja, najbolje v obliki potovalnih čekov ali kartic. Povprašajte, kako jih lahko nadomestite, če vam jih na poti ukradejo ali jih izgubite. Nekaterih valut v Sloveniji ni mogoče kupiti, zato si pravočasno priskrbite vse ustrezne informacije – katere valute vzeti na pot, kakšni so menjalni tečaji ipd.

Za potovanje z živalmi potrebujete mednarodno zdravniško spričevalo za prestop meje, ki ga dobite na veterinarski upravi. Na podlagi uredbe EU-ja morajo imeti psi in mačke identifikacijski dokument za potovanje med državami članicami Unije. V njem so zabeležena vsa cepljenja.

Če zapuščate Slovenijo za več kot tri mesece, morate to prijaviti in si urediti začasno prebivališče.

Nekatere države za prekupčevanje z mamili predpisujejo visoke zaporne in denarne kazni, zato previdnost ni odveč. Ne sprejemajte daril od neznancev in imejte svojo prtljago pod nadzorom. Ponekod velja tudi prepoved vnosa pa tudi prodaje in uživanja alkoholnih pijač - preverite, kakšna zakonska ureditev velja v državi, kamor potujete.

Spoštujte zakone in pravila obnašanja države, kjer ste gost. Zlasti bodite previdni glede oblačil in primernega vedenja v verskih objektih (npr. za vstop v mošejo si morate sezuti čevlje, ženske pa si morajo pokriti lase).

J. G.