Najpogostejši razlog za potovanje je preživljanje prostega časa. Foto: RTV SLO
Najpogostejši razlog za potovanje je preživljanje prostega časa. Foto: RTV SLO
Avtomobil je najpogostejše prevozno sredstvo, ko se Slovenci odpravijo na potovanje. Foto: RTV SLO

Če se osredinimo na zasebna potovanja, ugotovimo, da so se Slovenci največkrat odpravili na Hrvaško, v Italijo in Avstrijo. Najbolj potujejo dijaki ali študenti, stari med 15 in 24 let. Najbrž ne preseneča podatek, da je najpogosteje uporabljeno prevozno sredstvo kar avtomobil, sledi mu avtobus.

Kar 92 odstotkov vseh potovanj je bilo organiziranih brez pomoči potovalnih agencij. Zato vedno več (16 odstotkov) ljudi uporablja internet za pripravo potovanj, še posebej za daljše poti v tujino (38 odstotkov).

Na poslovno potovanje, v Slovenijo ali v tujino, pa je v prvem četrtletju odšlo okoli 103 tisoč ali 6 odstotkov prebivalcev Slovenije, starih 15 let ali več, kažejo podatki statističnega urada.

Glede na izračunano povprečje, se je tudi izkazalo, da so agencijska potovanja dražja od potovanj, ki si jih organiziramo sami. Slovenski turisti namreč za prenočitev v Sloveniji povprečno porabijo približno 6.610 tolarjev na dan, medtem ko "agencijska" prenočitev stane povprečno 8.000 tolarjev na dan.

Zmanjkuje časa in denarja ...
Kakšni pa so razlogi, da ljudje ne potujejo? Skoraj tri četrtine prebivalcev, starih več kot 15, let ni odšlo na nobeno zasebno potovanje. Polovica vprašanih je kot razlog za to navedla pomanjkanje prostega časa, dobri četrtini pa je za to zmanjkalo denarja.