Po spontanih pivskih zabavah na prostem, ki se jim v slengu reče 'botellon', slovi predvsem Španija. Takole je bilo videti množično pijančevanje v Granadi pred nekaj leti, na katerem se je zbralo več deset tisoč mladih. Foto: EPA
Po spontanih pivskih zabavah na prostem, ki se jim v slengu reče 'botellon', slovi predvsem Španija. Takole je bilo videti množično pijančevanje v Granadi pred nekaj leti, na katerem se je zbralo več deset tisoč mladih. Foto: EPA
Na številnih lasvegaških zabavah je pogosto mogoče uzreti kakšen slaven obraz, na primer raperja Seana Combsa. Foto: EPA
Havana že tako ves čas pleše, med karnevalom, ki se zgodi vsako leto avgusta, pa ulice zavzamejo plesalke v pisanih opravah. Foto: EPA
Izrael je v nekaterih pogledih precej bolj liberalen od večine sveta. Na fotografiji vidite utrinek z gejevske parade ponosa v Tel Avivu, ki se tradicionalno konča z bučno zabavo na tamkajšnjih plažah. Foto: EPA
Budimpešta
V Budimpešti se lahko naužijete tako visoke kulture kot zabav, ki trajajo do jutranjih ur. Foto: EPA
Tudi na Ibizi so priljubljene zabave s peno. Foto: Ibiza Travel

Kakršna koli že je vaša predstava zabave in/ali užitka, nekaj zase na tem svetu gotovo najdete! Pri Lonely Planetu so pripravili seznam svetovnih "prestolnic hedonizma". Če načrtujete oddih, na katerem se želite predajati dekadenci, si lahko za svoj popotniški cilj izberete katero od spodnjih metropol.

Berlin, Nemčija
Da se vam obetajo dolge noči, postane jasno takoj, ko vam prebivalci Berlina rečejo: "Pa ne pozabi iti domov!" Berlin je s svojo ponudbo možnosti zabave že dolgo tega zasenčil metropole, kot so London, New York in Tokio, predvsem zato, ker to mesto resnično nikoli ne spi. Didžeji, umetniki in žurerji z vsega sveta prihajajo v nemško prestolnico, da bi se prepustili divjim ritmom in (v primerjavi z omenjenimi tremi mesti dokaj ugodni) pijači - trenutno je Berlin "it" mesto za nor konec tedna.

San Antonio, Ibiza, Španija
Potem ko so v 60. letih hipiji odkrili neokrnjene plaže Ibize, je ta otok postal sinonim za pravi hedonizem. "Žurerska scena" pa je razcvet začela doživljati po letu 1978, ko so lastniki restavracije Ku odprli majhen disko. To je danes disko, ki je zrasel v superklub Privilege, največji klub na svetu - sprejme okrog 10.000 ljudi! V zadnjih letih se oblasti vendarle trudijo malce zajeziti razvrat na otoku - uvedli so omejitve hrupa in točenja pijače -, a poleg "sumljivih" turističnih predelov se da še vedno odkriti skrite kotičke tiste stare Ibize. Poznavalci na Ibizi raje uživajozunaj sezone: podajte se tja konec januarja in se malce posnočite pri prijetnih sončnih 15 stopinjah. Pa brez skrbi: tudi takrat klubi delujejo, le da niso prepolni turistov.

Las Vegas, ZDA
Megalomanske igralnice, tematski hotelski kompleksi, seksi plesalke in "instantne" poroke - vse asociacije, ki se porodijo ob besedi Vegas, spominjajo na razvrat. Na svetovno znanem neonsko osvetljenem Stripu, ki je dolg šest kilometrov, bodite previdni: to je mesto, ustvarjeno za to, da vas zapelje, nato pa osuši do zadnjega beliča. Noči se v velikanskih igralnicah hitro prevesijo v jutra, tam ni stenskih ur ali oken, ki bi vas opominjala, da se dani, zaradi dodanega kisika v prostoru pa se počutite budni in sveži. Tisti, ki jim le uspe ubežati skušnjavi hazardiranja, si lahko ogledajo tudi pretirano razkošno arhitekturo mesta sredi puščave in kako bleščečo predstavo ali pa se podajo v razkošen klub. Ne pozabite: "Kar se zgodi v Vegasu, ostane v Vegasu!"

Buenos Aires, Argentina
Mesto, ki ga zaznamujeta strasten latinskoameriški temperament in globoka ljubezen do tanga, je eno najbolj seksi krajev na svetu: to je Buenos Aires. Kraj, kjer se na ulicah dogaja ljubezen, tako na nočnih "milongah", seksi plesnih zabavah v soseskah, kot na divjih nogometnih tekmah. In če niste za ples ali šport, vam Buenos Aires ponuja prefinjeno modo, starinske bare z odličnim vzdušjem in razgibano klubsko prizorišče.

Tel Aviv, Izrael
Če Jeruzalem velja za zgodovinsko, "klasično" prestolnico Izraela, je Tel Aviv njegov uživaški mlajši brat in najbolj "kul" mesto v državi z velikim naskokom. Čeprav v "Miamiju Bližnjega vzhoda" ne boste srečali bleščeče napravljenih zvezdnikov, se naokrog sprehajajo lepi neznanci, ki se brez sramu (no, odvisno od verskega prepričanja) razgalijo tudi na čudovitih plažah. Prebivalci Tel Aviva so kultivirani in izobraženi, slogovno ozaveščeni navdušenci nad umetnostjo, modo, kulinariko in klubskimi zabavami. Najbolje je, da mesto obiščete spomladi, če se le da, marca, ko so topli tako dnevi kot večeri.

Budimpešta, Madžarska
"Stare" evropske prestolnice si želijo ustvariti podobo žurerskih destinacij za konec tedna in Budimpešti to dobro uspeva. Ko se spusti mrak, se nad osrednjima predeloma mesta Pest in Belvaros prižge na tisoče luči, ob reki Donavi je nešteto lokalov in restavracij. Mesto, ki se ponaša z bogato klasično kulturo, od folkglasbe do priznane narodne opere, ima tudi vse živahnejšo klubsko sceno.

Havana, Kuba
Ne pozabite plesnih čevljev, če se odpravite v Havano! Odgovor mesta po 50 letih politične izolacije je ples. In to vsako noč, po številnih barih in klubih Havane, kjer beli rum teče v potokih. Priljubljena sta tudi "zahodnjaška" r & b in hiphop, predvem pa so zanimivi zapeljivi ritmi salse, rumbe, mamba in timbe, ki se razlegajo po uličicah.

Carigrad, Turčija
Izjemno kulturno pisano mesto, pogosto označeno za "križišče med Evropo in Azijo", je pravi kraj za draženje vseh čutil. Občudujte veličastno bizantinsko arhitekturo, katere dosežek je tudi megalomanska Hagija Sofija, nekoč največja cerkev na svetu, ki so jo nato preobrazili v mošejo. Nakupujte na velikem bazarju in zaplujte po ožini Bospor za romantičen razgled na obe celini. Privoščite si turško masažo in se okrepčajte v kakšni od številnih restavracij, nato pa se odpravite še na kozarček v trendovske lokale.

Montreal, Kanada
Montrealčani se radi šalijo na račun "zategnjenih" prebivalcev Toronta. Največji mesti na vzhodu Kanade ločuje le 500 kilometrov, a sta popolnoma različna svetova. Medtem ko je Toronto poslovna prestolnica, kjer temu ustrezno prebivajo resni poslovneži, je francosko navdahnjeni Montreal veliko bolj sproščen in žurersko razpoložen. Žura pravzaprav ne morete zgrešiti, če se odpravite v središče mesta, nočno življenje pa je najbolj živo na Bulvarju Saint-Laurent. Mesto ima tudi močno neodvisno glasbeno sceno, na čelu katere so slavni Arcade Fire.

Lizbona, Portugalska
Čeprav pogosto v senci večjih pirenejskih sosedov Madrida in Barcelona, tudi Lizbona vse bolj dobiva veljavo v žurerskih krogih. Portugalska prestolnica ima neki poseben šarm: klasična arhitektura ima neko posebno, obrabljeno patino. Utripajoče nočno življenje se osredinja v labirintastih ulicah območij, kakršno je Barrio Alto.