Prizor, kakršnih so miamijske plaže polne? Foto:
Prizor, kakršnih so miamijske plaže polne? Foto:
Kip svobode
New York je najbolj priljubljeno ameriško mesto. Ko le ne bi bilo tako zasoljeno drago ... Foto: EPA
Los Angeles
Nebo - ali bolje, smog - nad Los Angelesom. Foto: EPA

Prestolnica Floride, "sončne zvezne države", ki jo s številnim kubanskim prebivalstvom zaznamuje živahen "latinoutrip", ima najlepše prebivalce med Američani, je pokazala spletna anketa revije Travel + Leisure, na zadnjem, 25. mestu te lestvice pa se je znašla Philadelphia.

Omenjena spletna anketa je zajela 125.000 ljudi, ki so 25 ameriških mest ocenjevali v 45 kategorijah - od najugodnejših do tistih z najprijaznejšimi prebivalci.

V LA-ju najbolj neprijazni in neumni?
Las Vegas in New Orleans sta na vrhu lestvice mest, v katerih si je najbolj zabavno privoščiti "divji vikend", Washington, D. C. pa naj bi bil najbolj zgodovinsko navdušujoč. Prebivalci Los Angelesa so se znašli tako na repu lestvice prijaznosti kot inteligence - očitno tudi Američani verjamejo v stereotipne predstave o svetlolasih in ne ravno pametnih "silikonskih" Kalifornijcih. Če si želite srečati prijazne ljudi, jih je menda največ v Charlestonu v Južni Karolini, najpametnejši Američani pa živijo v Seattlu v zvezni državi Washingtonu, če gre verjeti omenjeni raziskavi.

Zmagoslavno Veliko jabolko
New York je osvojil največ prvih mest - tam je najbolje nakupovati, se kulturno razvajati, spoznavati nove kulture in občudovati znamenite stolpnice. Ima pa Veliko jabolko vsaj dve slabi strani: je zelo hrupno in drago mesto. (Naj)bolj poceni pa je v teksaškem San Antonu, najmirneje pa v Santa Feju v New Mexicu, kjer pa nočnega življenja tako rekoč ni.

Najčistejša mesta v ZDA so Portland v Oregonu, dvojčka Minneapolis/St. Paul in Austin v Teksasu, največ nesnage pa je na ulicah žurerskega New Orleansa.

Pomembna bližina narave in javni prevoz
Strokovnjaki opažajo, da ljudje vse bolj cenijo manjša mesta in dostop do narave, zelo pomembni pa so tudi sistemi potniškega prometa, ki odlično delujejo na primer v New Yorku in Washingtonu, porazno pa v velikanskem LA-ju, kjer ste brez avtomobila "pečeni".

Za tiste željne romantike in sonca je najlepši Honolulu, za družinske počitnice pa Orlando z različnimi zabaviščnimi parki. Žene in otrok pa menda ni pametno vzeti s seboj v Las Vegas - pa tudi svojih prihrankov ne.

A. K.