"Na vrhu letošnjega seznama je tako zaradi kakovosti življenja za domačine kot tudi privlačnosti za obiskovalce s celotnega sveta." Foto: AP

Time Out je tudi letos sestavil lestvico 50 najboljših mest na svetu. Seznam je narejen tudi na podlagi svetovne raziskave več tisoč prebivalcev, ki so jih vprašali o kakovosti in cenovni dostopnosti hrane, kulture in nočnega življenja v njihovem mestu. Ugotovitve so združili s spoznanji več kot 100 piscev in urednikov britanskega spletnega portala, ki obilo potujejo in živijo vsepovsod po svetu. Te so namreč vprašali, katera mesta so trenutno najvznemirljivejša.

Na vrh lestvice se je kot najboljše mesto na svetu letos zavihtel New York. Po besedah priznanega vodnika si je ta krono prislužil zaradi "kulinarike in kulture, lepote in vsega, kar ponuja, kar osrečuje prebivalce" – Newyorčani so ga na vseh področjih najbolj pohvalili. "Na vrhu letošnjega seznama je tako zaradi kakovosti življenja za domačine kot tudi privlačnosti za obiskovalce s celotnega sveta," so v obrazložitvi zapisali pri Time Outu in dodali, da se tam vedno nekaj dogaja, podnevi in ponoči. Mesto naj bi bilo tisto, v katerem bi z veseljem živela večina meščanov iz drugih mest.

Pestrost Cape Towna in Berlina navdušila

Srebrno medaljo je osvojil Cape Town, predvsem zaradi lepega videza. "Od višine Mizaste gore (Table Mountain) do osupljivih plaž na obali ni težko razumeti, zakaj so vsi anketiranci rekli, da je Cape Town čudovit," so napisali pri Time Outu in dodali, da so ti sicer pohvalili tudi kulturno sceno s številnimi galerijami in dogodki ter raznolikost in živahnost kulinarične scene južnoafriškega mesta.

Na tretje mesto se je uvrstil Berlin. "Splošno znano je, da se Berlinčani radi zabavajo," so poudarili pri Time Outu in pojasnili, da so bili anketiranci navdušeni predvsem nad nočnim življenjem nemške prestolnice, obenem pa mesto ponuja tudi številne dnevne dejavnosti na prostem.

London osrečuje kljub slovesu bede in dežja, Madrid izstopa zaradi avtentičnosti

Četrto najlepše mesto na svetu naj bi bilo London – čeprav ima mesto sloves bede in dežja, anketirance življenje v mestu osrečuje. "To mora biti zaradi številnih odličnih stvari, ki jih je tam mogoče početi – od tradicionalnih do novih," so delili pri Time Outu in poudarili brezplačen vstop v londonske muzeje in galerije, ogromne parke ter legendarnost pubov in vrhunskost najnovejših nočnih klubov.

Na repu prve peterice se je znašla španska prestolnica. Madrid je po besedah Time Outa "gostoljubno in živahno mesto, ki izstopa po svoji avtentičnosti, izjemni restavracijski in pivski sceni ter živahni kulturi".

Večino prve deseterice predstavljajo evropska mesta. Na seznam se sicer ni uvrstilo nobeno slovensko mesto, se pa s 26. mestom lahko pohvali glavno mesto Madžarske Budimpešta.

Seznam 10 najboljših mest na svetu

1. New York, ZDA
2. Cape Town, Južna Afrika
3. Berlin, Nemčija
4. London, Velika Britanija
5. Madrid, Španija
6. Ciudad de Mexico, Mehika
7. Liverpool, Velika Britanija
8. Tokio, Japonska
9. Rim, Italija
10. Porto, Portugalska