Vrhnika se pridružuje občinam, v katerih si je že mogoče izposoditi kolo. Foto: Visit Vrhnika
Vrhnika se pridružuje občinam, v katerih si je že mogoče izposoditi kolo. Foto: Visit Vrhnika

Za zdaj so na Vrhniki postavili tri postaje za izposojo koles. Prvi uporabniki so se že registrirali in preizkusili delovanje sistema Biciklanc.

"Prav mi bo prišlo do trgovine, malo za svojo dušo. Prav se veselim, res," je dejala neka Vrhničanka. Druga se strinja, da je to dobrodošla novost: "Kolo bo za v trgovino in za kakšno pot malo naokrog."

V obtoku je 12 navadnih in električnih koles. Uporaba je omejena na 14 ur tedensko na uporabnika, saj to na eni strani omogoča fleksibilnost, na drugi pa zagotavlja dostopnost koles za vse, je povedal Miha Juvan iz podjetja MM Ibis, ki je podobne sisteme postavilo že v 35 občinah. "Lep primer imamo Škofjo Loko, ki je začela maja s sedmimi postajami, zdaj pa so že dosegli 100 uporabnikov na dan," je dejal.

Po testnem obdobju je na Vrhniki predvidena postopna širitev sistema na 12 postaj, je napovedal župan Danijel Cukjati. "To testno obdobje bo izkoriščeno za to, da bodo občani, ki bodo to koristili, povedali, kje oni vidijo naslednje postaje, kje bi si jih želeli imeti," je pojasnil.

S sistemom Biciklanc je občina naredila korak k bolj trajnostni mobilnosti, zato upajo, da bo izposoja koles zaživela v polni meri.