Ljubljana, najbolj zelena evropska prestolnica. Foto: Promocijsko gradivo
Ljubljana, najbolj zelena evropska prestolnica. Foto: Promocijsko gradivo

"Svetovno prepoznana po svoji predanosti trajnostnemu turizmu je Slovenija vodilna država in pionirka zelenega turizma v Evropi," so ob razglasitvi najbolj zelenih evropskih destinacij zapisali v organizaciji European Best Destinations, ki je del mreže Evropskih destinacij odličnosti (Eden). Izpostavili so več slovenskih zelenih destinacij, kot so Bohinj, dolina Soče, Laško in Idrija, pri tem pa na vrh lestvice 20 "zelenih prestolnic" evropskega turizma umestili Ljubljano.

Naziv European Best Green Capital si je slovenska prestolnica prislužila tako z razvojem trajnostnih pristopov k turizmu kot tudi z odličnimi naravnimi danostmi, so obrazložitev povzeli v Turizmu Ljubljana. Slovenski prestolnici sicer v prvi deseterici na lestvici sledijo finski mesti Helsinki in Lahti, Bern (Švica), francosko mesto Grenoble, švedska in danska prestolnica Stockholm in København, nizozemsko mesto Nijmegen ter estonsko glavno mesto Talin. Sledijo še: Oslo, Berlin, Budimpešta, Dunaj, Madrid, Praga, Bruselj ...

Pri ocenjevanju najbolj zelene prestolnice v Evropi so sicer pri European Best Destinations upoštevali več meril, in sicer: kakovost zraka in vode, brezogljični javni potniški promet, zelena površina na prebivalca, odstotek ljudi, ki za dnevne opravke in pot na delo uporabljajo javni potniški promet, kolesarijo ali hodijo, splošno kakovost življenja in kilometre kolesarskih poti v mestu, ob tem navajajo v organizaciji.