Prizor, ki ga poleti domačini niso vajeni: jezero je oživelo, travniki so pod vodo. Foto: Notranjski regijski park/Damjan Intihar
Prizor, ki ga poleti domačini niso vajeni: jezero je oživelo, travniki so pod vodo. Foto: Notranjski regijski park/Damjan Intihar

Cerkniško jezero, eno največjih presihajočih jezer v Evropi, je bilo pred obilnimi padavinami v prvih dneh avgusta – kot je običajno – brez vode. Deževje ga je nato napolnilo, k sreči pa se jezero ni razlilo do naselij. Poplav v poletnem času na tem območju sicer ne pomnijo, so sporočili iz Notranjskega regijskega parka.

Jezero se je do hiš v Dolenjem Jezeru nazadnje razlilo februarja 2014 in novembra 2000, torej ne v poletnem času. Še ena velika ojezeritev je nastala leta 1971, ko je voda prišla do spodnjega križišča v Dolenjem Jezeru, a je bila tedaj cesta čez nasip 40 centimetrov nižja, zato bi višino vode po njihovih navedbah lahko primerjali s tisto iz leta 2014.

Vodostaj Cerkniškega jezera s pomočjo dveh merilnih postaj Agencije RS za okolje v Gorenjem in Dolenjem Jezeru spremljajo od leta 1954. "Od takrat do danes je jezero avgusta samo enkrat preseglo štiri metre vodostaja, in sicer 18. avgusta 1977, ko so namerili 410 centimetrov. Tistega leta je bil po arhivskih podatkih Arsa vodostaj visok vse leto," so pojasnili.

Obilno deževje novembra leta 2000 je prineslo vodostaj 65 centimetrov nad ograjo mostu v vasi Dolenje Jezero, višina vode pa je segala do sredine spodnjega križišča. Februarja leta 2014 – po žledu – je voda segala do vrha robnika na zgornjem delu parkirišča v vasi Dolenje Jezero.

"A za jesen visoke vode niso neobičajne. Za poletje so. Poleti so domačini vajeni, da namesto jezera gledajo gole požiralnike ter pašnike in travnike, ki jih kosijo, ne pa vode," so dodali upravitelji parka.