Surat Diamond Bourse. Foto: Reuters
Surat Diamond Bourse. Foto: Reuters

Obsežen 15-nadstropni kompleks, ki se razprostira na več kot 35 hektarjih zemlje, vključuje zaporedje devetih pravokotnih struktur, ki se razprostirajo iz osrednje "hrbtenice" in so med seboj povezane prek nje.

Arhitekti trgovskega centra pravijo, da obsega več kot 7,1 milijona kvadratnih metrov površine, kar bi pomenilo, da je presegel Pentagon kot največjo poslovno stavbo na svetu.

Pentagon. Foto: Reuters
Pentagon. Foto: Reuters

"Borza Surat Diamond Bourse ima devet stolpov, pritličje in 15-nadstropno stavbo, dve kleti in vseh teh devet stolpov je povezanih z vsemi nadstropji, tako da tehnično postane ena sama stavba. To je največja poslovna stavba na svetu," je za Reuters povedal izvršni direktor Maheš Gadhavi.

Gadhavi je za CNN povedal, da preseči Pentagon ni bil del tekmovanja. Namesto tega je velikost projekta narekovalo povpraševanje, je dejal in dodal, da so vse pisarne pred gradnjo kupile družbe, ki se ukvarjajo z diamanti.

Povedal je še, da bo Surat Diamond Bourse na tisoče ljudi rešil potovanja – včasih vsak dan – z vlakom v Mumbaj zaradi sklepanja poslov.

Stavbo bodo odprli novembra po štirih letih gradnje, od katerih sta bili dve ovirani zaradi zamud, povezanih s covidom. Kompleks naj bi pozneje letos uradno odprl indijski premier Narendra Modi.

Stavbo je načrtovalo indijsko arhitekturno podjetje Morphogenesis, ki je zmagalo na mednarodnem natečaju za oblikovanje.

Morphogenesis pravi, da njegova postavitev ustvarja "enake konkurenčne pogoje" za mala in velika podjetja. S pisarnami, ki jih povezuje dolg osrednji hodnik – konfiguracija, ki spominja na letališki terminal – imajo stanovalci podobno priročen dostop do udobja in objektov, kot pravi soustanovitelj arhitekturnega podjetja Sonali Rastogi, ki je zasnovo opisal kot demokratično.