Močno pogozdeni Skorpios leži nedaleč od Lefkade. Foto: Reuters
Močno pogozdeni Skorpios leži nedaleč od Lefkade. Foto: Reuters
Aristotel Onassis in Jackie sta se poročila leta 1968. Foto: EPA
Athina Onassis se - tako kot njen mož - ukvarja z dresurnim jahanjem. Foto: EPA

, 28-letna vnukinja grškega ladijskega mogotca - in njegova edina še preživela dedinja - je po poročanju grških medijev privolila, da proda otok Skorpios neimenovanemu ruskemu poslovnežu.

Pogozdeni otok ob zahodni grški obali je Onassis kupil leta 1962 za le 3,5 milijona drahem (11.700 evrov). Šest let pozneje se je ta grški mogotec tam poročil z Jacqueline Kennedy, vdovo ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja, ki so ga umorili leta 1963.

Po Onassisovi smrti je Skorpios podedovala njegova hči Christina, ki je umrla za posledicami srčnega napada leta 1988, ko ji je bilo le 37 let, otok pa je postal Athinin. Družina je z otokom stkala močno sentimentalno vez - tu so pokopani tako Onassis kot tudi njegova hči Christina in sin Alexander, ki je umrl v letalski nesreči leta 1973.

Če kupiš otok, kupiš še goro
Po navedbah v grških medijih nakupno pogodbo sestavljajo odvetniške pisarne v Atenah in Ženevi. Kot pravi Farhad Vladi, prominenten trgovec z zasebnimi otoki, imajo ruski oligarhi milijarde, zato ni prav nič nenavadnega, če se nekega lepega dne oglasi eden izmeod njih in ponudi nekaj 100 milijonov za otok. Vladija in njegovo družbo Vladi Private Islands je Athina Onassis Roussel pred osmimi leti sicer najela za ocenitev otoka.
"Na otoku sem preživel tri dni. Krasno je, ampak vsa voda prihaja z gore, ki jo je kupil Onassis na bližnjem otoku. Tako da, če kupiš otok, moraš kupiti tudi goro. Malce nad 100 milijoni evrov, bi ocenil, da je vrednost otoka," je povedal.

Skorpios je na vrhuncu doživel vrsto razkošnih zabav, ki jih je "Ari" tako rad prirejal. Na otoku stojijo tri rezidence, pristajališče za helikopter in manjše pristanišče. Onassis je tam tudi posadil več sto drevesnih sadik in dal pripeljati pesek z bližnjega otoka, da je tako ustvaril umetno plažo.

Najbogatejše dekle na svetu
Athina, ki so jo mediji svoj čas opisovali kot "najbogatejše dekle na svetu", je bila rojena v Franciji kot hčerka edinka Christine Onassis in njenega četrtega moža Thierryja Roussla, dediča farmacevtskega imperija.
Šolala se je v Švici, leta 2005 pa se je na zgražanje mnogih poročila z brazilskim olimpijskim jahačem Alvarom de Mirando Netom, ki je slovel kot velik plejboj. Njuno zvezo so označevali kot čisti oportunizem z njegove strani, njega pa kot lovca na Athinine milijarde.

A par, ki živi v brazilskem Sao Paulu, je še vedno skupaj, ona pa naj bi ohranjala le malo vezi z Grčijo in otokom. V zadnjih letih naj bi se za nakup zasebnega otočka med drugim zanimali Giorgio Armani, Bill Gates in Madonna.