Slovenija je z izbrano destinacijo Dolina Soče z zgodbami 1. svetovne vojne, ki so se dogajale v tem čudovitem okolju reke Soče, požela vsa priznanja in občudovanja. Foto: MMC RTV SLO
Slovenija je z izbrano destinacijo Dolina Soče z zgodbami 1. svetovne vojne, ki so se dogajale v tem čudovitem okolju reke Soče, požela vsa priznanja in občudovanja. Foto: MMC RTV SLO
Ključna iztočnica razprave v pripravi francoskega predsedstva je, kako ohraniti trajnostni razvoj evropskega turizma in se hkrati prilagoditi novim trendom povpraševanja zaradi padanja kupne moči potrošnikov. Foto: RTV SLO

7. Evropski turistični forum 2008 (EFT 2008), v okviru katerega bodo danes slovesno podelili priznanja evropskim turističnim destinacijam odličnosti, izbranim v okviru projekta EDEN 2007/2008, poteka danes in v petek pod okriljem francoskega predsedstva in Evropske komisije. Na ogled je tudi priložnostna razstava nominiranih evropskih destinacij.

Med forumom je potekalo tudi neuradno srečanje, kjer so ministri in najvišji vladni predstavniki, pristojni za turizem držav članic in kandidatk, ob navzočnosti komisarja za industrijo in podjetja Günterja Verheugna razpravljali o nastalih gospodarskih razmerah v Evropi in svetu ter njihovem vplivu na spremembe potrošniških navad v turizmu.

Ključna iztočnica razprave v pripravi francoskega predsedstva je, kako ohraniti trajnostni razvoj evropskega turizma in se hkrati prilagoditi novim trendom povpraševanja zaradi padanja kupne moči potrošnikov. Generalni direktor direktorata za turizem na ministrstvu za gospodarstvo Marjan Hribar pa je v okviru te razprave predstavil ukrepe Slovenije za boljšo prilagoditev spremembam potrošniških navad in novim smernicam.

Hribar se je v imenu Slovenije tudi zahvalil francoskemu predsedstvu za obravnavo tako pomembne teme za evropski turizem, kot je nastali položaj na evropskem turističnem trgu. Izrazil je vso podporo in dejavno sodelovanje Slovenije pri prizadevanjih držav Unije in Evropske komisije za ohranitev konkurenčnosti evropskega turizma.

Dolina Soče požela vsa priznanja in občudovanja
Odprtja razstave nominiranih destinacij EDEN 2007/2008 in razstavnega prostora destinacije Dolina Soče z občinami Bovec, Kobarid in Tolmin - slovenske kandidatke za priznanje evropske destinacije odličnosti 2007/2008 - so se udeležili številni visoki predstavniki EU-ja, generalni sekretar UNWTO-ja Francesco Frangialli, novinarji in predstavniki držav kandidatk.

Z ministrstva so sporočili, da je Slovenija z izbrano destinacijo Dolina Soče z zgodbami 1. svetovne vojne, ki so se dogajale v tem čudovitem okolju reke Soče, požela vsa priznanja in občudovanja. Izjemno odmevnost je po navedbah ministrstva sprožila tudi nova znamka Slovenije I FEEL SLOVENIA, ki se v turizmu že nekaj časa zelo uspešno uporablja.

Na forumu bodo podelili dvajset priznanj za evropske turistične destinacije odličnosti.

C. R.