Najbolj priljubljen med dunajskimi prazničnimi sejmi je Christkindlmarkt. Foto: Compress PR/Claudio Alessandri
Najbolj priljubljen med dunajskimi prazničnimi sejmi je Christkindlmarkt. Foto: Compress PR/Claudio Alessandri
V Muzejski četrti (Museumsquartier) se je praznično vzdušje začelo že 7. novembra s tradicionalno Zimo v Muzejski četrti. V osvetljenih ledenih paviljonih bodo ob zvokih DJ-ev gostom postregli z nenavadnimi vrstami punča, športni navdušenci pa se bodo lahko pomerili v kegljanju na ledu in dirkanju z daljinsko vodenimi avtomobilčki. Foto: Compress PR/Julia Spicker

Že sredi novembra se namreč najlepši dunajski trgi spremenijo v božične sejme, vonj po pecivu, kuhanem vinu in punču pa že pred začetkom zime pričara praznično vzdušje.

Sejem pred mestno hišo, imenovan Christkindlmarkt, je največji, najbolj znan in množično obiskan božični sejem na Dunaju. Prvič so ga priredili že leta 1975, sčasoma pa je postal vedno pomembnejši tako za turizem kot za gospodarstvo. Letos bo potekal do 24. decembra in bo poleg velike izbire daril in kulinarične ponudbe na 150 stojnicah ponudil tudi raznolik program za vse generacije.

Punč, medenjaki in božična darila
Vonj po medenjakih, sladkorni peni in kuhanem vinu se bo od 23. novembra do 1. januarja 2014 širil tudi na božičnem in novoletnem sejmu pred dvorcem Schönbrunn z bogato ponudbo daril, ročno izdelanega nakita in okraskov ter s koncerti adventne glasbe. Z božičnimi pesmimi bodo nastopili različni zbori, pihalni orkestri in glasbene skupine z vsega sveta. 60 stojnic s tradicionalnimi umetniškimi izdelki in originalnimi darili bo v adventnem času vabilo obiskovalce tudi na Trg Marije Terezije med Umetnostnozgodovinskim in Prirodoslovnim muzejem.

Zelo priljubljen je sejem s ponudbo izdelkov iz najrazličnejših materialov na Karlovem trgu, ki poteka od 22. novembra do 23. decembra in velja za najbolj umetniškega. Živahno dogajanje bo do 6. januarja potekalo v zabaviščnem parku Prater z raznolikim glasbenim programom in zabavnimi nastopi. Letos bo prvič organizirali tudi sejem pred Štefanovo katedralo s 26 prodajnimi stojnicami kakovostnih izdelkov iz Avstrije, prav tako prvič bodo priredili manjši predpraznični sejem na multikulturni tržnici Naschmarkt.