Kipi so bili nominirani za eno izmed sedmih čudes sveta. Foto: EPA
Kipi so bili nominirani za eno izmed sedmih čudes sveta. Foto: EPA

Ti so postavljeni na Velikonočnih otokih, 26-letnemu Fincu pa grozi zaporna kazen in tudi denarna v višini 19.000 dolarjev, saj je za spominek z enega izmed kipov odtrgal uho. Pri delu ga je videla domačinka, zapomnila pa si ga je po tetovažah, po katerih so ga nato spoznali tudi policisti.

Kipi so stari med 400 in 1.000 let, nekateri so visoki okoli 5 metrov in so težki tudi do 20 ton. Moaiji so bili nominirani za eno izmed svetovnih čudes, a za to niso bili izbrani.

Velikonočni otok, ki leži globoko v Tihem oceanu (od Čila je oddaljen 3.200 kilometrov) ima okoli 3.800 prebivalcev, večina pa je etničnih rapanuijev - ime so dobili po bližnjem otoku Rapa Nui.

Prvi naseljenci so na otok iz Polinezije prišli šele v 4. stoletju (nekatere novejše teorije pa predpostavljajo celo, da pred letom 1.200 življenja tam praktično ni bilo); do 20. stoletja, ko se je uradno priključil Čilu, je otok doživel epidemije, lakoto, vojne, zasužnjevanje staroselcev in kolonialno oblast.

Ni jasno, zakaj so se otočani tako zavzeto posvetili postavljanju kipov, je pa znano, da je bil to tudi začetek njihovega konca: množično podiranje dreves (debla so uporabljali za prenašanje oz. prevažanje kipov) je povzročilo hudo erozijo.

M. R.