Novi japonski otok je za zdaj še ognjenik. Foto: Reuters
Novi japonski otok je za zdaj še ognjenik. Foto: Reuters

Otoček, s katerega se še vedno vali dim, ima le okoli 200 metrov premera, leži pa nedaleč stran od malce večjega, a nenaseljenega otoka Nišinošima v otoški verigi Ogasavara, ki jo sestavlja okoli 30 otokov in otočkov.

Gre za seizmološko zelo razgibano območje, imenovano tudi pacifiški Ognjeni obroč, kjer so potresi del vsakdana. In čeprav tudi izbruhi ognjenika niso povsem nepričakovani, je japonske seizmologe vseeno presenetilo, ko se je v sredo dopoldne po tamkajšnjem času začel iznad gladine valiti močan dim, sledilo je več izbruhov pepela, kamenja in pare visoko v zrak.

Ko so se razmere malce umirile in so nad območjem lahko zaokrožili helikopterji in manjša letala, pa se je odprl pogled na čisto pravi (pa čeprav miniaturni) otok. Japonski vulkanolog Hiroši Ito ob tem poudarja, da sploh ni nujno, da bo otok obstal, saj ga vodna erozija lahko kaj hitro "izbriše".

Generalni sekretar v kabinetu japonske vlade Jošihide Suga pa je dejal, da se Japonska veseli vsakega, še tako majhnega koščka novega ozemlja. Ob tem poudarja, da so se s podobnimi pojavi v preteklosti srečali že večkrat in da se je večkrat zgodilo tudi, da so otoki tako hitro, kot so se pojavili, tudi izginili. Zato zdaj ne razmišljajo o tem, da bi otok poimenovali, a če bo mala zaplata kopnega postala "otok v pravem pomenu besede", bodo storili tudi to.