Lenarčiču je uspelo poleteti na pot okoli sveta. Foto: Reuters
Lenarčiču je uspelo poleteti na pot okoli sveta. Foto: Reuters
Lenarčič odletel

Po torkovem zapletu z zavarovanjem, petkovem slabem vremenu in sobotnih težavah z napravo za merjenje nivoja olja v letalu je Lenarčič le poletel z letališča Jožeta Pučnika Ljubljana.

V treh mesecih bo letel čez 60 držav na sedmih celinah, na 100.000 kilometrov poti pa naj bi preletel Antarktiko in Mount Everest, šestkrat prečkal ekvator ter fotografiral površje in opravljal različne raziskave.

Prvi postanek v Maroku
Polet bo ekološko naravnan, saj letalo v svoji kategoriji porabi najmanj goriva na preleteno razdaljo. Virus SW 914 sicer še nikoli ni bil preizkušen s takšno obremenitvijo, zato bo prvi dan "trenutek resnice", je v soboto povedal Lenarčič, ki ga prvi postanek čaka v Maroku. Lenarčič je z ultralahkim letalom že obletel svet leta 2004, vendar proti vzhodu.

Direktor podjetja Pipistrel Ivo Boscarol je GreenFlight WorldFlight poimenoval za slovenski projekt, ki združuje slovenska podjetja in njihovo letalsko in logistično znanje. 290 kilogramov težki Virus lahko leti preko Mount Everesta in v temperaturah od -50 stopinj do 50 stopinj Celzija, opremljen pa je tudi s padalom za reševanje letala, je pojasnil.

Lenarčič odletel