Kraljevo igrišče za golf, luknja 17. Golfsko igrišče Bled je najstarejše in največje igrišče v Sloveniji. Originalno je bilo prvič zgrajeno leta 1937 in že takrat so bili mnogi mnenja, da je to eno najlepših igrišč v Evropi. V letu 2014 je bilo uvrščeno na 49. mesto med TOP 100 golfišči celinske Evrope po oceni angleške revije Golf World Magazine. Foto: Mirko Kunšič
Kraljevo igrišče za golf, luknja 17. Golfsko igrišče Bled je najstarejše in največje igrišče v Sloveniji. Originalno je bilo prvič zgrajeno leta 1937 in že takrat so bili mnogi mnenja, da je to eno najlepših igrišč v Evropi. V letu 2014 je bilo uvrščeno na 49. mesto med TOP 100 golfišči celinske Evrope po oceni angleške revije Golf World Magazine. Foto: Mirko Kunšič
Čeprav se na prvi pogled mnogim zdi, da gre za ležeren šport, je resnica drugačna. Igra v povprečju traja štiri do pet ur, prehodi pa se tudi do deset kilometrov. Foto: Na lepše
Bovško golfsko igrišče s kuliso Julijskih Alp in lego ob reki Soči je izjemno - ne samo zaradi divjega in raznolikega terena, ampak tudi zato, ker je bilo golfsko igrišče ena izmed snemalnih lokacij znamenitega Disneyjev filma Zgodbe iz Narnije. Foto: Na lepše

Pri nas na razmeroma majhnem ozemlju ponujamo raznolika igrišča z izjemno pokrajinsko raznolikostjo ter bogato naravno in kulturno dediščino. Golfski turist predstavlja dodano vrednost za destinacijo, saj njegova dnevna poraba znaša med 180 in 250 evri.

Golf predstavlja na svetu z 80 milijoni igralcev najmnožičnejši individualni šport. Njegove korenine segajo v 15. stoletje, za domovino golfa pa velja Škotska, kjer so nastala tudi prva pravila o igranju. Škoti imajo tudi rekordno število igrišč na prebivalca. Golf pa se bo na program olimpijskih iger v Riu de Jaineru 2016 po kar 112 letih znova vrnil. Razbijajo se stereotipi, da je to cenovno nedosegljiv šport - primeren za upokojence in bogate karieriste. Pravila, kako postati golfist, so postala ohlapna - golf se uvaja v osnovne šole. V Sloveniji pa k njegovi popularizaciji prispeva tudi projekt Slovenija igra golf, kjer se lahko igre naučite po dostopni ceni 99 evrov.

Trenutno Slovenijo v največjem številu obiskujejo golfisti iz bližnjih držav Italije, Avstrije in Nemčije, v zadnjih letih pa se povečuje tudi število golfistov iz Skandinavije, še posebej iz Švedske in Finske. Pri nas lahko na razmeroma majhnem ozemlju izbirajo med pokrajinsko raznolikimi igrišči, bogato naravno in kulturno dediščino. K promociji tega športa je v Sloveniji pripomogla tudi prestižna nagrada Mednarodnega združenja organizatorjev potovanj za golf, ki je Sloveniji podelilo naziv najbolj obetavne golfske destinacije za leto 2015 - Undiscovered Golf Destination of the Year 2015.

K boljši promociji in popularizaciji golfa pri nas prispeva tudi čezmejni projekt Alpe Adria Golf. Z njim se je Slovenija promocijsko postavila na evropski zemljevid že uveljavljenih golfskih destinacij skupaj s Furlanijo - Julijsko krajino in avstrijsko Koroško. Gre za nadaljevanje zelo uspešnega produkta pohodniške poti Alpe Adria Trail, ki se mu bo v prihodnje pridružil še projekt Alpe Adria Bike. Skupna zgodba je povezovanje treh dežel, treh kultur in treh narodnosti.

V oddaji Na lepše izpostavljamo igrišča za golf v Bovcu, na Bledu, v Savudriji in v Arboretumu Volčji Potok. Golfski turizem se v Sloveniji počasi oblikuje v trden turistični produkt. Pri tem velja poudariti, da golfisti iščejo celovito ponudbo, ki vključuje kakovostne prenočitve, inovativno kulinariko in regionalne znamenitosti. Že nekaj časa pa je želja golfistov po vzpostavitvi novega golfskega igrišča na Obali, s katerim bi se Slovenija pozicionirala kot celoletna golfska destinacija. Prav tako je potrebna tudi večja povezanost s hotelirji in gospodarstvom, da bi golf postal bolj prepoznaven produkt v nacionalni turistični strategiji.

In še primerjava s Hrvaško - pri naših sosedih se golfski produkt razvija počasneje, saj imajo samo šest igrišč za golf. Je pa destinacija, ki golfiste privablja skozi celo leto. Od leta 2009 poleg golf igrišča na Brionih in v Pulju, goste vabi tudi golf v bližji Savudriji. Tamkajšnje igrišče Adriatic leži na sončni strani naselja Crveni vrh med sredozemsko vegetacijo s pogledom na Piran, Portorož in obronke avstrijskih Alp. Golfsko igrišče Adriatic je tudi edino standardizirano igrišče z osemnajstimi luknjami na Jadranski obali. Skupna dolžina lukenj meri 6360 metrov in ima pet startnih položajev, kar omogoča igranje golfa tako začetnikom kot zahtevnejšim igralcem.