Na sredozemskih plažah se 'praži' tako veliko starostnikov ... Foto: EPA
Na sredozemskih plažah se 'praži' tako veliko starostnikov ... Foto: EPA
Plaža
... kot mlajših teles iz hladnejših držav. Foto: EPA

Raziskava, ki jo je opravilo svetovalno podjetje za zaposlovanje Aon Corporation, je namreč ugotovila, da se želi eden izmed štirih upokojencev, ki prihajajo iz držav Zahodne Evrope, preseliti v Španijo. Sledijo ji Francija, Italija in Združene države Amerike. "Verjetno ima ta želja kaj opraviti s tamkajšnjim podnebjem," sklepa eden izmed raziskovalcev Peter Abelskamp.

Domačo deželo obožujejo tudi španski upokojenci, saj si želi kar 87 odstotkov tamkajšnjih starostnikov dneve, ko jim ni treba več v službo, preživeti znotraj domačih meja. Za primerjavo, med Britanci je takšnih manj kot 43 odstotkov. Večina francoskih delavcev po upokojitvi nima nič proti, da ostanejo doma, nemški starostniki pa so bolj pripravljeni na selitev, saj jih le 46 odstotkov želi ostati v domačem, torej nemškem okolju.

"Poceni letalske karte in veliko možnosti za hitro komuniciranje prek svetovnega spleta omogočajo, da selitev ne pomeni nujno tudi popolne odsotnosti iz družinskega življenja," je dejal svetovalec Oliver Rowlands.

V raziskavi je sodelovalo več kot 7.500 upokojencev iz Belgije, Danske, Francije, Nemčije, Irske, Nizozemske, Norveške, Španije, Švice in Velike Britanije.

Selitveni tokovi upokojencev bi lahko vlade določenih držav prisilili, da bi spremenile socialno politiko in več denarja začele vlagati v zdravstveno oskrbo.

Najbolj priljubljene destinacije za upokojitev med Evropejci:

1. Španija
2. Francija
3. ZDA
4. Italija
5. Avstralija in Azija
6. Afrika
7. Švica
8. Latinska Amerika
9. Velika Britanija
10. Nizozemska