Slovenija spada v krog držav z največ trajnostnimi destinacijami. Foto: BoBo
Slovenija spada v krog držav z največ trajnostnimi destinacijami. Foto: BoBo

Ljubljana se je na seznam uvrstila že tretjič – prvič leta 2014, drugič pa lani, ko se je ponašala z nazivom zelene prestolnice Evrope –, prvič pa se ji je pridružil še Podčetrtek, prav tako dobitnik zlatega certifikata Slovenia Green. Zlatima destinacijama pa se je pridružila še skupina Slovenia Green Destinations – skupek destinacij, ki so prejele srebrne in bronaste certifikate.

V skupino Slovenia Green Destinations so bili združeni naslednji kraji: Žalec, Laško, Radlje ob Dravi, Idrija, Kamnik, Cerkno, Celje, Rogla, Velenje, Nova Gorica, Maribor, Kranjska Gora, Bela krajina, Slovenj Gradec, Brda in Ptuj.

Za uvrstitev na seznam je sicer kandidiralo 155 destinacij iz 57 držav, Slovenija pa se je postavila ob bok Nizozemski, Portugalski, Italiji, Španiji in Kanadi – državam z največ trajnostnimi destinacijami.

Destinacije ocenjujejo priznani strokovnjaki
Ocenjevanje za izbor najbolj trajnostnih destinacij je skupna pobuda mednarodnih organizacij Green Destinations, Travelmole's Vision on Sustainable Tourism, Destination Stewardship Center, Asian Ecotourism Network, Sustainable Travel International, QualityCoast in Linking Tourism&Conservation. Izvede ga žirija, ki jo sestavlja več kot 60 mednarodno priznanih strokovnjakov s področja trajnostnega razvoja. Najboljšim destinacijam z vidika trajnostnega razvoja bodo danes v Cascaisu slovesno podelili nagrade.

Zeleno shemo slovenskega turizma je Slovenska turistična organizacija (STO) uvedla leta 2015. Gre za poseben program oz. certifikacijsko shemo, s katero se ocenjuje trajnostno delovanje slovenskih destinacij, ponudnikov, naravnih parkov in turističnih agencij.

Shema temelji na globalnih merilih mednarodnega razvoja, je mednarodno primerljiva, hkrati pa jo odlikuje nacionalni značaj. V shemo je danes vključenih 23 destinacij, 14 turističnih nastanitvenih objektov, trije naravni parki in dve turistični agenciji.