Londončani se bodo lahko s podzemno prevažali tudi ponoči. Foto: EPA
Londončani se bodo lahko s podzemno prevažali tudi ponoči. Foto: EPA

Dolgo pričakovane 24-urne storitve se bodo prvič izvajale 19. avgusta, in sicer na dveh od enajstih linij londonske podzemne železnice. Za začetek bodo nočni vlaki vozili samo v petek in soboto ponoči.

Londonska podzemna železnica je začela delovati leta 1863 in vsako leto prepelje več kot milijardo potnikov. "Nočno delovanje podzemne železnice je nedvomno pomembno za moj načrt, da podprem londonsko nočno gospodarstvo - z ustvarjanjem novih delovnih mest in priložnosti za vse prebivalce Londona," je dejal Khan, ki je bil za župana izvoljen ta mesec. "Nenehna prelaganja načrtov prejšnjega župana so Londončane pustila na cedilu," je še izpostavil.

24-urne storitve podzemne železnice v Londonu naj bi se začele izvajati že lani, vendar so se načrti zaradi nesoglasij med sindikatom in vodstvom družbe, ki upravlja železnico, zavlekli, kar je povzročilo veliko protestov.

Generalni sekretar vplivnega sindikata RMT Mick Cash je dejal, da jih v sindikatu še vedno skrbi varno delovanje nočne podzemne železnice. Dodal je, da je sindikat podprl uvedbo nočnih vlakov, vendar storitve ne morejo biti poceni.

Prvi nočni vlaki bodo vozili na linijah Central in Victoria, pozneje letos pa še na linijah Jubilee, Northern in Piccadilly.