K visokim cenam v New Yorku pripomorejo tudi turisti, ki se vsako leto množično odpravljajo v mesto, ki nikoli ne spi. Foto:
K visokim cenam v New Yorku pripomorejo tudi turisti, ki se vsako leto množično odpravljajo v mesto, ki nikoli ne spi. Foto:
Chicago je šesto najdražje mesto.

New York je tako dosegel najvišje mesto na lestvici najdražjih mest v Združenih državah. Da so sestavili lestvico, je podjetje Mercer primerjalo 253 stvari v različnih mestih: od 200 različnih prehrambenih izdelkov, med njimi so primerjali tudi cene hamburgerjev in Coca Cole, do višine najemnin.

Los Angeles se je uvrstil na drugo mesto, ki ni priljubljen le, ker je center zabavne industrije, ampak ker je za mnoge ljudi tam tudi ugodna klima. Vseeno pa ti dve mesti le nista najdražji na svetu, saj se je New York uvrstil komaj na 22. mesto, L. A. pa na 55. Razlog je predvsem v tem, da zadnje čase dolar izgublja vrednost.

Lokacija pa je eden izmed glavnih razlogov, zakaj sta New York in Los Angeles na vrhu seznama v Ameriki. V Velikem Jabolku povpraševanje po stanovanjih že od 70. let presega ponudbo, zadnja leta pa je stvar še hujša, čeprav se stanovanja zelo hitro gradijo in vsakih nekaj let postaja moden drugi del mesta, ne le še vedno najdražji Manhattan. Do velikega povpraševanja je prišlo, ko je mesto v 70. letih doživljalo veliko gospodarsko rast.

Seznam najdražjih ameriških mest:
1. New York
2. Los Angeles
3. Miami
4. Honolulu
5. San Francisco
6. Chicago
7. White Plains (najdražje predmestje v New Yorku)
8. Houston v Teksasu
9. Boston
10. Washington

T. P.