Tura po pariški kanalizaciji. Neprecenljivo. Foto:
Tura po pariški kanalizaciji. Neprecenljivo. Foto:
Simulacija inezakonitega prečkanja meje med Mehiko in ZDA.
'Geto' tura po Riu de Janeiru.
Križarjenje s križankami.
Ledeni hotel na Švedskem.
Streljanje na domače živali v Kambodži.

Ameriška spletna stran cracked.com je zbrala kar čeden kupček bizarnih turističnih ponudb, ki se opazno razlikejejo od tipičnega aranžmaja hotel-plaža-koktejli.
Morda najbolj presenetljivo pri vsem tem je, da ljudje dejansko plačujejo za spodnjih šest "edinstvenih doživetij".
6. Tura po pariški kanalizaciji
Cena: 3 dolarje na dan
Ni ves Pariz samo Eifflov stolp, Louvre in Elizejske poljane. Potem ko se boste olajšali v enem od stranišč imenitnih pariških restavracij, si boste morda rekli: "Ah, ko bi si vsaj lahko ogledal del Pariza, kamor gredo moje fekalije." Če bo tako, imate srečo, saj lahko dejansko plačate za turo po pariškem sistemu kanalizacije. Popotovanje vas bo popeljalo skozi 457 metrov (kar je, mimogrede, 457 metrov preveč) dejanskih kanalizacijskih poti. Imeli boste priložnost videti orodje in opremo, ki ju delavci uporabljajo, dobili pa boste tudi kratko zgodovinsko lekcijo o pariškem sistemu ravnanja z izločki nekoč, danes in jutri.
Videli boste tudi, da so predori prava mojstrovina, še zlasti, če upoštevate napor, ki so ga morali vložiti v gradnjo 2.000 kilometrov dolgega sistema, ki lahko vzdrži izločke dobrih dveh milijonov Francozov. Vaše občudovanje pa najbrž kljub vsemu ne bo dovolj veliko, da bi vas zamotilo od reke fekalij, ki teče ob vas. Če bodo opazili, da vas to ni dovolj vznemirilo, vam bodo vodniki dejansko pokazali oštevilčene cevi, ki ustrezajo zgradbam nad vami.
5. Ilegalno prečkanje meje
Cena: 18 dolarjev na dan
Za turista, ki išče zabavo, Mehika ponuja vse: margarite, enčilade, mične senjorite in zbirko preostalih stvari, ki se končajo na "-as". Za turista, ki pa si želi imeti kar se da pokvarjene počitnice, pa je tu "izkustvena tura ilegalnega prečkanja meje". Dejansko prečkanje meje, glede na to, da je to nezakonito in izjemno nevarno, ni ravno za vsakogar. A očitno je dovolj zanimivo in razburljivo, da bi nekateri to radi izkusili - brez pravnih posledic. Zato so se pri Parque EcoAlberto odločili zapolniti tržno nišo, za katero nihče ni vedel, da obstaja, in začeli ponujati vodena "prečkanja" namišljene meje.
Posel na 12 kvadratnih kilometrih svoje zemlje vodijo tamkajšnji indijanci iz plemena Hnahnu, ki se že morajo spoznati na posel nezakonitega prečkanja, glede na to, da približno 1.500 pripadnikov 2.200-članskega plemena živi v ZDA. Ta avantura vas bo popeljala v puščavo s skupino vaših somišljenikov, vodinikom, zvezdami nad vami in jeznimi obmejnimi patruljami, ki vam bodo grozile, da vas bodo poslale nazaj v Mehiko. Večer boste preživeli ob skrivanju v grmovju in pod mostovi, ob teku po temi in ob prečkanju potokov. Skoraj kot nekakšna ultimativna igrica skrivalnic - samo da na vas streljajo (s praznimi naboji) in vas obkladajo z žaljivkami (te so prave). Vse to, medtem ko se skrivate ob oslih na koruznih poljih, z blatom do gležnjev. Ciniki bodo rekli, da celoten posel obstaja le kot vaja za nazakonito prečkanje meje. A vsa drama bolj odvrača kot kaj drugega.
4."Geto" tura
Cena: 50 dolarjev na dan

Ko potujete v tuje mesto, se bojite, da boste kje narobe zavili in pristali v "slabem" delu mesta? Težava je, pravzaprav, le, da nimate prijaznega vodnika, ki bi vas popeljal naokoli. Če boste potovali v Rio de Janeiro, imate srečo, saj si lahko privoščite "geto" turo. Tako je, tudi vi se lahko sprehodite po divji strani in izkusite vam neznani svet. Po besedah vodnika Marcela Armstronga, ustanovitelja Favela Tours, gre za "poučno izkušnjo, če jo gledate skozi oči insiderja". Ture potekajo že od zgodnjih 90. let in Armstrongu je v čast, da lahko z obiskovalci deli del svojega domačega mesta, ki ga turisti navadno ne vidijo.
Adrenalinski džankiji bodo sicer razočarani, ko bodo ugotovili, da večina teh getov sploh ni tako nevarna. Med turami boste opazili oborožene stražarje (ki ne delajo za policijo, temveč za prekupčevalce z mamili, ki vodijo te soseske), imeli pa boste tudi priložnost za nakupe na tamkajšnjih tržnicah in pri uličnih prodajalcih ter za pokušanje jedi in drugih specialitet. Del dobička od teh tur gre vedno za skupnost. A ne preveč - saj če bi dal revnim preveč denarja, ne bi bili revni, to pa bi bilo slabo za posel.
3. Križarjenje s križankami
Cena: 240 dolarjev na dan

Malo stvari je bolj sproščujočih kot plovba na križarki. Je pa malce dolgočasna. Kako torej zadevo popestriti? Z združenjem križarjenja z razburljivim ... reševanjem križank. Vsaj tako je mislil Stan Newman, urednik državnega združenja Newsday Crossword Puzzle. Zato je ustanovil Crossword University Cruise, s katerim je hotel združiti navdušence nad križankami z vsega sveta. Genialno - popolna kombinacija morske bolezni, združene s frustracijo reševanja križanke, zraven pa še ščepec depresije, ker ste za vse to odšteli 1.600 dolarjev.

A ne misliti, da se vaše križarjenje s križankami vrti izključno okoli križank. Ne, Stan Newman ima za vas pripravljeno celo vrsto zabavnih dejavnosti. Lahko sodelujete v vajah za reševanje križank, ki jih lahko opravljate tudi doma za vadbo možganov. Zakaj? Zato, ker vas takoj za tem spet čaka reševanje križank, središče vašega življenja in užitka! Dnevni red križarjenja bo vključeval še "križanke: 101", kar vam bo pomagalo pri učenju iz vsake rešene križanke, in "spoprijemanje s težkimi", vašega osebnega vodnika na poti obvladovanja sveta križank. Ko boste pluli po Karibih na prelepi MS Statendam, vas bo navdušila misel, da je reševanje križank odlično opravilo za na stranišče, hkrati pa vam bodo naučene veščine zapolnjevanja belih kvadratkov pomagale tudi pri reševanju "križank resničnega življenja". Zveni noro? Verjetno zato, ker je. A ne povejte tega Stanu.
2. Prenočite v ledenem hotelu
Cena: 400 dolarjev na dan

Veličastnost zime ima določen učinek na ljudi. Ledeni hotel pooseblja čar zime - tako lep je. In tako ledeno hladen. Stoji se severno od arktičnega kroga na Švedskem, njegova zadnja stavba (gradijo jih že od leta 1980) pa ima 31 sob, glavno dvorano, cerkev in bar. Hoteli sp ponos Švedske in umetnikov, ki jih ljubeče izklesajo iz ledu. Imate težave pri predstavljanju zgradbe, narejene izključno iz ledu in snega? No, predstavljajte si snežaka, ki ste ga naredili lani, zdaj pa si predstavljajte, da živi v orjaškem hotelu, zgrajenem iz ledu.
Povprečna temperatura v ledenem hotelu je -8 stopinj Celzija, ponoči pa lahko temperature padejo tudi vse do -20. Kaj pa pričakujete drugega, hotel je le zgrajen iz ledu. Ves čas vašega bivanja boste torej uživali pod 0, brez gretja, brez kamina, stranišče pa je oddaljeno več 10 metrov v premični prikolici. Pozitivna točka vsega tega? Vsaj bar je.
1. Streljanje domačih živali
Cena: 400 dolarjev na dan
Za vse rambote po srcu - Kambodža je destinacija za vas. Tam lahko namreč turisti s težkim orožjem streljajo na domače živali. Samo vedeti morate, koga vprašati. Kot da bi prišli v restavracijo, vam bodo v roke predali "jedlilnik", na katerem boste našli mitraljeze, vrsto pušk in pištol, celo ročne granate. Orožje izvira še iz vietnamske vojne, z njim pa so verjetno že ubijali. Hočete še vi? Če imate denar, lahko počnete praktično kar koli. "Specialiteta dneva" sta mitraljez in krava. Cena? 400 dolarjev. Če kravo zgrešite, dobite 200 dolarjev nazaj.
Največja atrkacija Kambodže, ki se počasi odpira turizmu, je bila še do pred kratkim obisk Polj smrti in njihovega velikega kupa človeških ostankov. Podjetni domačini so sklepali, da bi si turisti, ki so prišli gledat polja, polna mrtvih ljudi, verjetno želeli tudi streljati. Če vam govedina ni po godu, imate na izbiro tudi perutnino. Piščanci so sicer hitrejši in bolj izmuzljivi kot krave, a so tudi cenejše - ustrelite jih lahko že za 15 dolarjev "po kosu".