Samo Postojnsko jamo je obiskalo 670.000 ljudi. Foto: BoBo
Samo Postojnsko jamo je obiskalo 670.000 ljudi. Foto: BoBo
Od 25. do 30. decembra v Postojnsko jamo vabijo žive jaslice. Foto: BoBo

V Postojnski jami bodo letošnje leto sklenili z okoli 3,5 milijona evrov čistega dobička, potem ko so vknjižili 18,2 milijona evrov prihodkov. S tem v družbi končujejo rekordno leto, v katerem je samo Postojnsko jamo obiskalo 670.000 ljudi.

Na današnji konferenci so našteli turiste iz Italije, Južne Koreje, Nemčije, Japonske, Slovenije, ZDA, Francije in Tajvana. Največ obiskovalcev je bilo avgusta, tj. 130.000.

Letos so za naložbe namenili 2,2 milijona evrov. Med drugim so prenovili vhodno dvorano in peron v jami, most čez reko Pivko, uredili nov razstavni paviljon Expo, prenovili so vivarij in trgovino.

Hotel Jama pomembna naložba
Še več naložb pa bo v prihodnjem letu, ko naj bi med drugim za prenovo hotela Jama in prvo fazo prenove promenade slavnih namenili 6,2 milijona evrov. Hotel je pomembna naložba, saj je v preteklosti od štiri do pet odstotkov obiskovalcev prespalo v njem.

"Pričakujemo, da bo hotel Jama namenjen predvsem obiskovalcem z Daljnega vzhoda, radi pa bi privabili tudi kongresne goste," je povedal predsednik upravnega odbora Marjan Batagelj. Zato bodo v prenovljenem hotelu, ki ga bodo predvidoma odprli med aprilom in junijem, uredili kar tri kongresne dvorane.

Spletne prijave za ogled živih jaslic
V prazničnih dneh bo sicer Postojnska jama goste privabljala tudi z živimi jaslicami, ki so jih letos pripravili že 26. leto zapored. Od 25. do 30. decembra si bodo obiskovalci lahko predstavo ogledali približno 12-krat dnevno, potekale pa bodo med 13. in 16. uro.

Letošnja novost je sicer možnost predprijave za ogled jaslic na spletni strani Postojnske jame; doslej so prejeli 7.500 takih prijav. Novost je pomembna predvsem zaradi tega, da se bodo obiskovalci lahko enakomerno razporedili, rezervacija pa bo obiskovalce čakala na blagajni pred vstopom v jamo.