Felicity Aston odhaja novim izzivom naproti. Ji bo uspelo? Foto: PrintScrn YouTube
Felicity Aston odhaja novim izzivom naproti. Ji bo uspelo? Foto: PrintScrn YouTube

33-letna britanska potopisna pisateljica in pustolovka se bo v okviru Transantarktične odprave Kaspersky One 12. novembra odpravila na smučarsko odpravo in tako postala prva ženska v zgodovini, ki bo sama prečkala Antarktiko. S končano odpravo bo tudi nosilka svetovnega rekorda za najdaljše solopotovanje, ki ga je v polarnem območju opravila ženska. Smisel odprave niso zgolj njeni zapisi, ampak tudi spodbujanje pustolovskega duha, hkrati pa je tudi vir poguma in navdih.

Sicer pa bo to le še en mejnik v razburljivih izkušnjah Astonova. V preteklosti je med drugim znana raziskovalka združila osem žensk iz držav Commonweltha v zasledovanju novih izzivov. Predstavnice Bruneja, Cipra, Gane, Indije, Jamajke, Nove Zelandije, Singapurja in Velike Britanije so prepotovale več kot 900 kilometrov od obale Antarktike do južnega tečaja.

Razmere so bile ekstremne, saj je temperatura pogosto padla do minus 40 stopinj Celzija. Predstavnice petih kontinentov, šestih veroizpovedi in sedmih jezikov so z odpravo zaznamovale 60. obletnico ustanovitve Commonwealtha. Z odpravo pa so želele tudi širiti zavedanje o ogroženosti okolja na Antarktiki.