Egipt se po arabski pomladi ponovno vzpostavlja kot ena najbolj vročih turističnih destinacij. Foto: EPA
Egipt se po arabski pomladi ponovno vzpostavlja kot ena najbolj vročih turističnih destinacij. Foto: EPA
Pijača ob rdečemorski plaži - včeraj, danes in nikoli več? Foto: Reuters
Egipt se z novo oblastjo vse bolj radikalizira. Foto: EPA

Egiptovska vlada pod vodstvom Mohameda Mursija iz Muslimanske bratovščine je sporočila, da ne bo več izdajala dovoljenj za prodajo alkohola na nekaterih urbanih območjih, vključno z novozgrajenimi satelitskimi mesti na obrobju nekaterih večjih mest.

Z besedami "Ne smemo dopustiti, da trgovine širijo razvrat v naši skupnosti" je Nabil Abas, podpredsednik urada za nove urbane skupnosti, pospremil to za Egipt precej odmevno potezo.

Čeprav, kot ugiba Telegraph, prepoved najverjetneje ne bo veljala v ključnih turističnih destinacijah, kot so rdečemorska letovišča, pa so se že porodili strahovi, da bi naraščajoči konservatizem lahko kmalu občutili tudi tuji obiskovalci, ki si želijo na oddihu v Egiptu tudi kaj spiti.

Nejasna prihodnost
Neka kairska novičarska spletna stran je potezo opisala kot "konec alkohola v Egiptu", medtem ko Peter Lilley, direktor turistične zveze za Bližnji vzhod in severno Afriko, ki regijo promovira, meni, da bo "finančna realnost" egiptovsko vlado odvrnila od nadaljnje prepovedi alkohola.
"Egipt je zelo nestanoviten, zato je nemogoče dajati kakšna trdna zagotovila, a turizem je ključnega pomena za tamkajšnje gospodarstvo," je povedal za Telegraph. "Še celo tisti v vladi, ki jim niso po godu nekateri 'negativni' vidiki turizma, ki žalijo muslimane - kot je alkohol - vedo, da bi bila popolna norost de facto zapreti vrata turistom."

In še: "Rdečemorska riviera je bila načrtno ustvarjena kot turistična enklava, skoraj popolnoma ločena od preostalega Egipta, s svojimi pravili in življenjskim slogom, zato je malo verjetno, da bi prepoved točenja alkohola doletela tudi njo. Bi pa lahko prepoved prizadela letovišča, kot sta Luksor in Asuan, pod predpostavko, da bi ta dva kraja turisti še naprej obiskovali, tudi če ne bi imeli možnosti tam kaj spiti."
Ločene plaže?
Takojšnje radikalne spremembe torej niso zelo verjetne, a prihodnost ostaja precej nejasna. Vse je odvisno od političnega stanja in trenutno ni videti, da bi imeli liberalci veliko možnosti.
Glavna opozicija bi bilo salafistično gibanje, kar pa pomeni potencialno grožnjo za alkohol, klube in, posledično, turistično industrijo. Salafisti naj bi že govorili o plažah, ločenih za moške in ženske, ter osredotočenju na "religiozni in medicinski turizem".

Po arabski pomladi je Egipt utrpel precej velik upad tujih turistov, a se smernice zdaj kljub aktualnim političnim nemirom ponovno obračajo. Lani je Egipt obiskalo okoli 11,5 milijona turistov, kar je 17 odstotkov več kot leto prej, a še vedno manj kot 14,7 milijona, kot so jih našteli leta 2009.