Pri CNN-u priporočajo obisk Predjamskega gradu. Foto: BoBo
Pri CNN-u priporočajo obisk Predjamskega gradu. Foto: BoBo
Machu Picchu - visoko v perujskih gorah. Foto: EPA

"Se bojite teme? Potem je za vas Slovenija." Tako nekako začenjajo odstavek, namenjen podalpski deželi. Pri tem CNN poudarja, da ima Slovenija 9.023 jam, s tem pa da ponuja več podzemne pokrajine kot skoraj kateri koli kraj na Zemlji.

Izpostavljajo Postojnsko jamo, najbolj obljudeno jamo v Evropi, ki jo vsako leto obišče več 100.000 ljudi, ob njej pa še Predjamski grad in Škocjanske jame, ki so tudi na Unescovem seznamu. Z obiskom prelepih slovenskih jam naj bi se ljudje, ki se bojijo teme, zanesljivo otresli te fobije.

Če se bojite višin ... ali pajkov
Za tiste, ki se bojijo višin, CNN predlaga perujski Machu Picchu. Treking po poteh Inkov je za številne sanjsko potovanje, malo manj sanjsko pa za tiste, ki se jim od višine rado zvrti. A za nagrado vas po štiridnevnem pohodu na 2.700 metrih nadmorske višine čakajo ruševine iz 15. stoletja, ki jih je Unesco razglasil za "najosupljivejšo urbano stvaritev inkovskega imperija na svojem vrhuncu".

Strah pred pajki je precej pogost. Poskusite se ga otresti v Canyonu de Chelly v Arizoni. V tem rezervatu plemena Navajo je namreč osupljiv skalni osamelec, imenovan Spider Rock (Pajkova skala). Pajki so bili v indijanski kulturi vedno pozitivni simboli, povezani s tkanjem in ženskami.

Klavstrofobični? Se bojite mrtvih?
Le malo krajev na Zemlji vam bo tako naježilo kožo kot podzemni predori Cu Chi v Vietnamu. In to ne le zato, ker so s pičlim metrom širine prava nočna mora za klavstrofobične, ampak tudi zaradi svoje zgodovine. Predori, zgrajeni v 40. letih med francosko okupacijo Vietnama, so med vietnamsko vojno postali strateško izjemno pomembni za vietkongovce. V predorih pa so svoj čas ljudje tudi živeli in delali.

Če se bojite mrtvih, se poskusite strahu rešiti v Cambridgeu v ameriški zvezni državi Massachusetts. Tu najdete slikovito pokopališče Mount Auburn, prepredeno s številnimi pešpotmi in urejeno v čudovit park, ki jeseni zažari v vseh svojih barvah.