V slovenskem turizmu odmeva nedavna poteza Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki v upravljanje prevzema 41 hotelov v državi. Na ministrstvu na pojasnila DUTB-ja v povezavi s tem še čakajo.
V slovenskem turizmu odmeva nedavna poteza Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki v upravljanje prevzema 41 hotelov v državi. Na ministrstvu na pojasnila DUTB-ja v povezavi s tem še čakajo. "Nismo seznanjeni z načrti DUTB-ja glede vodenja in upravljanja hotelov. Veseli bomo, ko nas bo DUTB seznanil in podrobno predstavil njihove načrte; šele takrat bomo lahko podali ustrezen komentar," je povedala Štravs Podlogarjeva. Foto: BoBo
Ljubljanski grad
Med drugim je Slovenija napredovala za pet mest na področju okoljske trajnosti (na 19. mesto), za 12 mest je pridobila na področju varnosti (14. mesto) ter pet mest na področju zdravja in higiene (37. mesto). Foto: MMC RTV SLO
Plaza Mayor
Španija je na prvem mestu omenjene lestvice. Foto: EPA

Slovenija je po indeksu turistične konkurenčnosti v letu 2015 glede na leto 2013 nazadovala za tri mesta, glede na leto 2011 pa za šest mest. Še vedno je njena uvrstitev za pet stopničk boljša od tiste v letu 2007, je za STA povedala v. d. generalne direktorice direktorata za turizem in internacionalizacijo na gospodarskem ministrstvu Eva Štravs Podlogar.

"Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo in na agenciji Spirit bomo analizirali rezultate turistične konkurenčnosti. Posebej se bomo posvetili segmentom oziroma področjem, pri katerih so kazalniki slabši kot v preteklih letih, in načrtovali ukrepe za njihovo izboljšanje," je napovedala. Sicer pa je kot dejstvo izpostavila, da WEF ocenjuje zelo širok spekter vplivov na turizem, pri čemer je mnogo področij v pristojnosti drugih ministrstev. Na gospodarskem ministrstvu zato napovedujejo povezovanje z drugimi resorji pri pripravi ukrepov za dvig konkurenčnosti turizma.

Štravs Podlogarjeva poudarja, da se je Slovenija po nekaterih kazalnikih uvrstitev na lestvici izboljšala, po drugih pa poslabšala. Precej (za devet mest) je padla pri politični regulativi in poslovnem okolju, kjer smo na 42. mestu. Na 42. mestu smo tudi na področju infrastrukture, ki leta 2013 še ni bila samostojno ocenjevana. Na področju naravnih in kulturnih virov smo se uvrstili na 53. mesto, kar je mesto pod uvrstitvijo iz leta 2013. Pri kazalniku kulturni viri in poslovna potovanja smo šele na 95. mestu med 141 državami.

Slabo se je odrezala tudi pri odnosu vlade do turizma in potovanj, kjer smo šele na 121. mestu. "Na tem področju si bomo še posebej prizadevali izboljšati kazalnike," je napovedala Štravs Podlogarjeva. Tudi pri poslovnem okolju, ki zajema tudi davčno zakonodajo in področje dela ter zaposlovanja, smo nizko, na 106. mestu.

Na vrhu Španija
Na lestvici konkurenčnosti v turizmu je sicer letos prvič na prvem mestu Španija, sledijo pa ji Francija, Nemčija in ZDA. Prvo deseterico končujejo Velika Britanija, Švica, Avstralija, Italija, Japonska in Kanada. Kot poudarjajo v WEF-u, se Španija s prvim mestom lahko pohvali zaradi kulturnih virov, infrastrukture in prilagajanja turizma digitalni dobi. Kot še opažajo, turistično okolje vse pomembneje oblikujejo tudi "nove države srednjega razreda", kot je Kitajska, starejši turisti iz zahodnih držav in milenijska generacija.

"Raznolikost prvih 30 držav kaže, da država ne potrebuje bogastva za cvetoč turistični sektor," je poudaril ekonomist WEF-a Roberto Crotti. "A številne države bi še vedno morale storiti več za spopad z izzivi na področju potovanj in turizma, vključno z vizumsko politiko, boljšo promocijo kulturne dediščine, varstvom okolja in storitvami informacijsko-komunikacijske tehnologije. To bi poganjalo gospodarsko rast in ustvarjanje novih delovnih mest," je poudaril.