Tudi letos je kakovost slovenskih voda primerna za kopanje. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Tudi letos je kakovost slovenskih voda primerna za kopanje. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Soča
Soča ostaja ena izmed najčistejših slovenskih rek. Foto: BoBo
Slovenske kopalne vode med najbolj čistimi v Evropi

Agencija RS za okolje kakovost kopalne vode preverja na približno tisoč merilnih mestih in s približno 4500 merilnimi napravami.

Predstavnica Arsa Mateja Poje je na današnji novinarski konferenci v Žužemberku dejala, da letno preverijo približno 400 vzorcev, meritve pa kažejo, da kakovost slovenskih celinskih kopalnih voda v zadnjih letih dosega ustrezno raven.

To potrjuje tudi najnovejše evropsko poročilo o kakovosti kopalnih voda v Evropski uniji, ki Slovenijo glede čistosti kopalne morske vode uvršča v sam vrh, medtem ko kakovost celinskih kopalnih voda dosega evropsko zlato sredino.

Meritve bodo med sezono ponovili
Kopalna mesta so bila določena tako, da mora kopališče med sezono dnevno obiskati vsaj 200 kopalcev, določili pa so jih na Soči, Idrijci, Nadiži, Krki in Kolpi, na Bohinjskem in Blejskem jezeru ter na Šobčevem bajerju in morskih kopališčih.

Na Arsu upajo, da bo kakovost vode na omenjenih kopališčih v letošnji sezoni ostala na enaki ravni.

Kot je dodala predstavnica Arsa, za sezono na morju velja obdobje med 1. junijem in 15. septembrom, na rekah in jezerih pa med 15. junijem in 31. avgustom. Na vseh območjih bodo meritve ponovili kmalu po začetku sezone.

Pojetova opozarja, da voda na omenjenih kopališčih ni pitna in primerna za kuhanje, po kopanju pa vsem kopalcem priporoča tudi prhanje z neoporečno vodo.

Slovenske kopalne vode med najbolj čistimi v Evropi