Bansko je v zadnjih letih postala tudi postaja tekem za svetovni pokal. Foto: EPA
Bansko je v zadnjih letih postala tudi postaja tekem za svetovni pokal. Foto: EPA
Smuka v Kranjski Gori je še vedno cenejša kot pri sosedih. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Dokaj poceni boste počitnikovali tudi v olimpijskem Sestrieru. Foto: EPA

Cene v nekaterih italijanskih letoviščih so namreč v zadnjem letu dni padle za 10 odstotkov, da bi tamkajšnji upravitelji smučišč tako pritegnili več obiskovalcev.

Vsakoletno poročilo Post Office Travel Moneyja o smučarskih počitnicah kaže, da ima Italija na svetovnem seznamu 10 "najugodnejših" destinacij Livigno, Sestriere in Cervinio. Sledi ji Avstrija, ki ima v deseterici dve letovišči (Ellmau in Mayrhofen).
Rezultate je sicer treba morda vzeti malce z rezervo - cene smučarskih vozovnic v številnih avstrijskih in italijanskih letoviščih, ki jih poročilo izpostavlja kot ugodno destinacijo, so se namreč letos povzpele že na 43 evrov na dan, v raziskavo pa so vzeli le peščico svetovnih smučišč.

Poročilo je v računico zajelo ceno šestdnevne smučarske vozovnice, najem smuči in pancerjev, smučarsko šolo ter ceno enodnevnega prehranjevanja na smučišču. Primerjali so 27 večjih smučarskih letovišč po Evropi in Severni Ameriki, pri tem pa ugotovili, da vas bo smučarski oddih najceneje stal v Banskem v Bolgariji (327 evrov), z okroglimi 400 evri za šest dni pa že sledi Kranjska Gora.

Priljubljenost Italije
Livigno v italijanskih Alpah ponuja najcenejšo smučarsko šolo (93 evrov za šest poldnevnih tečajev, medtem ko boste v nekaterih letoviščih odšteli tudi 185 evrov). "Italija je videti najboljša izbira za smučarje, ki želijo obiskati eno izmed najbolje ocenjenih smučarskih držav Evrope to sezono in pri tem privarčevati," je povedal Andrew Brown iz Post Officea.

Priljubljenost Italije kot smučarske destinacije v zadnjih letih raste, čeprav je običajno Avstrija malenkost cenejša od Italije. Italija je imela 15,4 odstotka vseh smučarskih oddihov lansko leto, kar je za 1,4 odstotka več kot leto dni prej.
"Najugodnejša" deseterica:
Bansko, Bolgarija: 327 evrov
Kranjska Gora, Slovenija: 400 evrov
Ellmau, Avstrija: 440 evrov
Livigno, Italija: 447 evrov
Soldeu, Andora: 496 evrov
Ruka, Finska: 498 evrov
Sestriere, Italija: 517 evrov
Cervinia, Italija: 542 evrov
Mayrhofen, Avstrija: 543 evrov
Morzine, Francija: 547 evrov