V Koloseju je lahko včasih sedelo okoli 50.000 obiskovalcev, ki so strmeli v junaške gladiatorje. Danes je Kolosej eden najbolj prepoznavnih antičnih spomenikov. Foto: EPA
V Koloseju je lahko včasih sedelo okoli 50.000 obiskovalcev, ki so strmeli v junaške gladiatorje. Danes je Kolosej eden najbolj prepoznavnih antičnih spomenikov. Foto: EPA
Tadž Mahal
Machu Picchu

Za sedem novih svetovnih čudes je po spletu ali telefonu oddalo svoj glas že več kot 20 milijonov ljudi, čas za glasovanje pa se bo iztekel 6. julija 2007. Dan pozneje, 7. 7. 2007, bodo na slovesnosti v Lizboni razglasili, katera so nova svetovna čudesa.

Za prostor med sedmerico arhitekturnih mojstrovin se poteguje 21 finalistov, med katerimi so tudi piramide v Gizi, edino "čudo" s slavnega seznama sedmih čudes antičnega sveta. Drugih šest, med njimi so bili tudi svetilnik v Aleksandriji in viseči vrtovi Babilona, si ne moremo več ogledati, saj so jih uničili požari in potresi.

Od Aten do New Yorka
Kampanjo Novih sedem svetovnih čudes je leta 1999 začel Švicar Bernard Weber in kmalu je bilo na seznamu skoraj dvesto nominirancev. 1. januarja letos se je seznam zožil na 77 nekakšnih polfinalistov - njihova imena so razglasili v Le Corbusierjevem muzeju v Zürichu -, nato pa je skupina arhitekturnih izvedencev izbrala 21 finalistov.

Napetost je narasla, ko so Weber in njegova 10-članska ekipa začeli obiskovati finaliste - 5. septembra so se povzpeli na atensko Akropolo, končali pa bodo 6. marca na newyorškem Kipu svobode. Njihov obisk je predvsem priložnost, da se finalisti predstavijo svetu, saj so dogodki zelo medijsko odmevni, zato lahko vsi finalisti, tudi tisti, ki ne bodo izbrani, računajo na naval turistov.

Kdo so finalisti?
Izmed 21 finalistov jih osem lahko vidimo v Evropi - poleg Akropole so na seznamu še Stonehenge v Veliki Britaniji, rimski Kolosej, Eifflov stolp, utrdba Alhambra v španski Granadi, Kremelj in katedrala sv. Basila v Moskvi, grad Neuschwanstein na Bavarskem in Hagia Sofia v Carigradu.

Azija se lahko pohvali s petimi "tekmovalci": Angkor v Kambodži, veliki kitajski zid, tempelj Kijomizu v Kjotu na Japonskem, Petra v Jordaniji in indijski Tadž Mahal v Indiji "upajo" na prodor med sedmerico. Afrika ponuja mesto Timbuktu v Maliju in egipčanske piramide v Gizi, Avstralija pa operno hišo v Sydneyju.

Amerika kandidira s kipom Kristusa Odrešenika nad Riom de Janeirom, čilskim Velikonočnim otokom, inkovskim mestecem Machu Picchu v Peruju, piramido El Castillo oziroma Kukulcanovim templjem v Chichen Itzi na mehiškem polotoku Jukatan in z že omenjenim Kipom svobode v New Yorku.

Na spletni strani odštevajo dneve
Webrova ekipa si je že ogledala vse evropske kandidate za enega izmed sedmih uglednih naslovov. Trenutno so v Aziji, od koder bodo vmes skočili še v Avstralijo, v Mali in Egipt, nato pa gredo v še v Južno in Severno Ameriko.

Izbor novih svetovnih čudes organizira švicarska New Open World Foundation, njen cilj pa je z ohranjanjem, obnavljanjem in s podporo kulturnih spomenikov opozoriti na kulturno raznolikost planeta. Za najljubše čudo lahko glasujete na www.new7wonders.com, časa pa imate še 229 dni.

Grega Prebil