Cene so izračunane glede na stanje v New Yorku. Foto: EPA
Cene so izračunane glede na stanje v New Yorku. Foto: EPA

Po drugi strani je za tujce najcenejše življenje v pakistanskem mestu Karači, kjer so stroški v povprečju kar trikrat nižji kot v Luandi.

Za visoke cene v Luandi gre kriviti predvsem številne tuje delavce, ki množično prihajajo v z nafto bogato Angolo, pa tudi veliko odvisnost države od uvoza, pojasnjujejo strokovnjaki. Angolska domača proizvodnja je namreč na zelo nizki ravni zaradi državljanske vojne, ki je v državi divjala 27 let in uničila velik del infrastrukture.

Drugo mesto na lestvici - skupina Mercer jo objavi vsako leto v pomoč podjetjem pri izračunavanju dodatka k plači, ki ga prejmejo njihovi uslužbenci za delo v tujini - je letos pripadlo Tokiu. To ni presenetljivo, saj je bila japonska prestolnica že lani vodilna na lestvici.

Evropske prestolnice so se relativno pocenile
Na tretjem mestu je še ena afriška prestolnica, in sicer čadska N'Djamena, sledita pa ji Moskva in Ženeva. Zahodnoevropske prestolnice so se medtem relativno pocenile. London je letos padel za eno mesto in pristal na 18. mestu, Pariz pa je pristal na 27. mestu, kar je deset mest nižje od njegove lanske uvrstitve.

Najdražja ameriška metropola je New York, ki je letos na 32. mestu. Prav New York je sicer osnova, s katero raziskovalci primerjajo stroške življenja v preostalih mestih. Ker cene v New Yorku v tem letu rastejo hitreje kot v večini evropskih mest, izsledki raziskave kažejo na relativno pocenitev slednjih.

Nasprotno pa se v primerjavi z New Yorkom draži življenje v Avstraliji, saj je vrednost avstralskega dolarja v primerjavi z ameriškim v preteklem letu zrasla kar za 14 odstotkov.

Na seznamu 214 mest
Lestvica najdražjih svetovnih mest je narejena na podlagi primerjave cen več kot 200 različnih izdelkov in storitev, vključno s cenami bivanja, hrane in prevoza, v 214 mestih sveta.