Če se odpravljate v Tokio, imejte debelo denarnico. Foto: EPA
Če se odpravljate v Tokio, imejte debelo denarnico. Foto: EPA
Johannesburg
Johannesburg bo pred svetovnim nogometnim prvenstvom, ki ga bo država gostila prihodnje leto, za tujce zagotovo zvišal cene. Foto: EPA

To je dražje kot v katerem koli drugem mestu na svetu. Za primerjavo, v New Yorku so cene omenjenih storitev oziroma izdelkov cenejše za 24 odstotkov. Zaradi takšnih cen, ki so se v primerjavi z lanskim letom zvišale za 13 odstotkov, se je japonska prestolnica Tokio letos uvrstila na sam vrh najdražjih mest na svetu - lani je bila tik pod vrhom.

Moskva, lanska "zmagovalka", tokrat tretja
Seznam pripravlja hiša Mercer, ki primerja stroške življenja v več kot 140 mestih na vseh celinah. Natančneje, raziskava se osredotoča na več kot 200 dejavnikov oziroma stroškov, ki bi jih imelo neko podjetje, če bi svojega delavca poslalo na delo v tujino. Mesta so razvrščena po indeksih, osnova pa so cene prevoza, hrane, prenočišč in drugih stroškov v New Yorku.

Najdražja mesta za življenje:
1. Tokio, Japonska
2. Osaka, Japonska
3. Moskva, Rusija
4. Ženeva, Švica
5. Hongkong, Kitajska
6. Zürich, Švica
7. Köbenhavn, Danska
8. New York, ZDA
9. Peking, Kitajska
10. Singapur

Na drugo mesto se je letos uvrstilo še eno japonsko velemesto, Osaka, "bronasta medalja" pa tokrat pripada ruski prestolnici in lanski zmagovalki Moskvi. Zaradi znižanja vrednosti funta je London, lanski tretjeuvrščeni, letos padel na 16. mesto.

Kaj pa dno?
Izmed 143 mest, ki so jih preučili, se je na samem dnu lestvice znašel Johannesburg. Ta uvrstitev je posledica hudega padca vrednosti južnoafriške valute rand v primerjavi z ameriškim dolarjem. Prav velike spremembe v vrednosti denarnih valut, ki so posledica (ne)učinkovitega spopadanja posameznih držav z gospodarsko krizo, so poskrbele za velike premike na letošnji lestvici.

Najcenejša mesta za življenje: 1. Johannesburg, JAR
2. Monterrey, Mehika
3. Asuncion, Paragvaj
4. Karači, Pakistan
5. Wellington, Nova Zelandija


Posebej zanimive so tako uvrstitve evropskih mest, ki so vsa po vrsti v primerjavi z letom pred tem postala cenejša. Tako je Varšava s 35. padla na 113. mesto, Glasgow pa s 79. na 129. mesto. Nemška in španska mesta so vsa padla za okoli deset mest, švedska, ukrajinska, češka, romunska in madžarska pa za okoli 40. Ljubljana ali Maribor nista bila zajeta v raziskavi.