Hoteli na Obali, v Piranu in Portorožu so bili med prazniki dobro zasedeni. Foto: EPA
Hoteli na Obali, v Piranu in Portorožu so bili med prazniki dobro zasedeni. Foto: EPA
Zdravilišče
Med prazniki so med domačimi in tujimi gosti izjemno priljubljena slovenska zdravilišča. Foto: MMC RTV SLO
Smučišče
Pakova napoveduje, da bo letošnje leto še boljše. Morda tudi na račun smučarske sezone. Foto: MMC RTV SLO

Kot je ocenila direktorica Slovenske turistične agencije Maja Pak, so hoteli po Sloveniji med božično-novoletnimi prazniki dosegli lep rezultat. Hoteli na Obali, v Portorožu in Piranu so imeli za 16 odstotkov več nočitev kot v enakem obdobju leto prej, pri čemer so 88 odstotkov vseh nočitev ustvarili tuji gostje, predvsem Italijani. Hoteli so bili zasedeni skoraj 90-odstotno.

Dobro zasedenost turističnih zmogljivosti so opazili tudi na Bledu, kjer so decembra lani ustvarili okoli tri odstotke več nočitev kot decembra leto prej. Na Bledu se je najbolj povečalo število tujih gostov iz Srbije, Rusije, Madžarske in ZDA. Dobro so bili zasedeni tudi hoteli v Kranjski Gori.

Zelo dobro zasedene zmogljivosti v zdraviliščih
Že tradicionalno so bile med božično-novoletnimi prazniki zelo dobro oz. skoraj v celoti zasedene zmogljivosti v slovenskih naravnih zdraviliščih. Po podatkih Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč je bila zasedenost od 95- do 100-odstotna, v kar nekaj zdraviliščih so med preteklimi prazniki našteli več gostov kot leto prej. Veliko tujih gostov je svoje počitnice podaljšalo še v prvi teden januarja, predvsem zaradi prostih dni in počitnic v nekaterih državah.

Po podatkih ljubljanskega turistično-informacijskega centra je bila povprečna zasedenost hotelov v prestolnici v novoletni noči 91-odstotna, med novoletnimi prazniki pa 58-odstotna.

"Turizem v Sloveniji okreva"
"Če pogledamo leto 2010, lahko ugotovimo, da je turizem počasi začel okrevati tudi v Sloveniji," je povedala Pakova. Število tujih turistov se je povečalo in se počasi približuje rekordnim številkam iz leta 2008, nasprotno pa je lani število domačih gostov po pričakovanjih nekoliko upadlo, saj je imel domači turizem prav leta 2009, v času krize, rekordne številke. Slovenija je tako v prvih enajstih mesecih lani po začasnih podatkih državnega statističnega urada zaznala za tri odstotke več tujih in za tri odstotke manj domačih gostov. Delež tujih se je tako v lani povečal na 57 odstotkov, na STO pa pričakujejo, da se bo ta delež v letošnjem letu še nekoliko povečal.

Pakova napoveduje, da bo Slovenija leto 2010 na skupnih številkah končala na enaki ravni kot leto 2009. Število tujih gostov bo večje za nekje od tri do štiri odstotke, kar je na podobni ravni, kot znaša rast števila tujih turistov v Evropi. Po njenih besedah je razveseljiv tudi podatek, da se je potrošnja tujih turistov do oktobra lani povečala za šest odstotkov glede na enako obdobje v letu 2009.

V letu 2011 v svetu pričakujejo od štiri- do petodstotno rast mednarodnega turizma, v Evropi od tri- do štiriodstotno. V teh okvirih so tudi cilji slovenskega turizma za letos, Pakova pa je napovedala, da pričakujejo okoli štiriodstotno rast števila tujih turistov ter od štiri do šest odstotkov več potrošnje.

Največ tujih turistov v Sloveniji iz Italije
Pakova je povedala še, da je bilo lani 33 odstotkov vseh nočitev ustvarjenih v zdraviliških občinah, 24 v gorskih, 23 v morskih in osem odstotkov v Ljubljani. Glede na strukturo gostov so v prvih enajstih lanskih mesecih največ, to je 19 odstotkov, nočitev ustvarili Italijani, po 12 odstotkov Avstrijci in Nemci ter pet odstotkov Hrvati in Angleži. Države z največjimi stopnjami rasti števila turističnih nočitev so bile Črna gora, Srbija, Makedonija, Rusija in Ukrajina.