K porastu cen so pripomogli tudi premožni kupci iz tujine, ki želijo svoj denar naložiti v mesta, kot so New York, Los Angeles, Seattle in Washington. Foto: MMC RTV SLO/A. K.
K porastu cen so pripomogli tudi premožni kupci iz tujine, ki želijo svoj denar naložiti v mesta, kot so New York, Los Angeles, Seattle in Washington. Foto: MMC RTV SLO/A. K.

Območje od 61. do 69. ulice med vzhodnim robom Centralnega parka in reko East River, kjer med drugim prebiva tudi medijski mogotec Rupert Murdoch, je z vrha Forbesovega seznama sklatilo Alpine v zvezni državi New Jersey. To je prvič, da se je kakšna newyorška soseska - natančneje tista, ki jo označuje poštna številka 10065 - znašla na prvem mestu lestvice.

New York, New Jersey, Kalifornija
Alpine
, premožna soseska v New Jerseyju pod poštno številko 07620, kjer povprečna hiša stane 5,75 milijona, je zdaj na drugem mestu, sledi pa Atherton v kalifornijski Silicijevi dolini (94027). Na četrtem je že drugo leto Sagaponack (11962), vas v Southamptonu na Long Islandu v zvezni državi New York, kjer v svojih vilah med drugim počitnikujeta Billy Joel in vodja zasebne investicijske banke Goldman Sachs Lloyd Blankfein. Hillsborough (94010), ki leži južno od San Francisca, zaokrožuje prvo peterico.

Seznam v celoti si oglejte tukaj.
V mestih, kot je New York, kjer je povpraševanje veliko, ponudbe pa je malo, so cene najbolj narasle. Prav pomanjkanje stanovanj v trendovski Greenwich Village (10014) je sosesko izstrelilo v "top 10" seznama, pravzaprav na šesto mesto, kjer se je ta poštna številka znašla celo pred tisto slavno 90210 - Beverly Hills je pravzaprav šele na 12. mestu!

Pri Forbesu so seznam najdražjih poštnih številk (rečejo jim "ZIP codes") sestavili v sodelovanju s kalifornijskim podjetjem Altos Research, ki zbira in obdeluje podatke o nepremičninah. V raziskavo so zajeli samo cene enodružinskih hiš in posameznih stanovanj.