Stereotipna podoba maldivijskega raja. Foto: Reuters
Stereotipna podoba maldivijskega raja. Foto: Reuters
Avaaz poziva k podpisu peticije. Foto: Avaaz
Po strmoglavljenju predsednika Mohameda Nasheeda so na otočju izbruhnili nemiri. Foto: Reuters
Pogled na otočje iz zraka. Foto: Reuters

Deklica, ki prihaja z otoka Feydhoo, naj bi policiji povedala, da jo je njen očim vrsto let posiljeval, zlorabili pa naj bi jo tudi nekateri drugi domačini. Posledično je zanosila, očim je novorojenca ubil, oblasti pa so jo obsodile na bičanje in hišni pripor.
Očima so sicer ločeno obtožili spolne zlorabe mladoletnice, posedovanja pornografije in naklepnega umora, mater pa prikrivanja zločina in neprijave spolnih zlorab oblastem. A 15-letnice vse to ne odrešuje in s tem se radikalizacija Maldivov, ki veljajo za otoški raj, samo še zaostruje.

Peticija, objavljena na spletni strani Avaaz.com, maldivijskega predsednika Mohameda Waheeda Hassana poziva, naj "stori več za zaščito ranljivih žensk in otrok" in "spremeni zakon, da bi ta bolje ščitil žrtve posilstva". In še: "Končajmo to blaznost tako, da udarimo maldivijsko vlado tam, kjer jih bo najbolj bolelo: turistično industrijo. Ustvarimo peticijo z milijonsko podporo, nato pa ogrozimo ugled otočja prek udarnih oglasov v turističnih brošurah in na spletu, dokler ne posreduje, reši dekleta in ukine tega nezaslišanega zakona."

Peticija, ki jo je do danes podpisalo že 2.008.700 ljudi, je opremljena s fotografijo jokajočega otroka ob podobi stereotipne maldivijske rajske plaže.

"Ali bi napadali švicarsko čokolado?"
Odločitev napasti turizem je ministrstvo za turizem ostro kritiziralo. "Ljudje ne bi smeli početi ničesar, kar bi škodilo industriji," je povedal Mohamed Maleeh Jamal za Minivan News. "V Švici ne bi videli kampanje, oblikovane z namenom kvarjenja ugleda švicarski čokoladi. Prav tako ne bi imeli v Nemčiji kampanje proti avtomobilski industriji." Ob tem je dodal, da se je vlada že zavezala, da se nad kaznijo dekletu pritoži in znova oceni tamkajšnjo zakonodajo bičanja.

Kot navaja Telegraph, turizem predstavlja okoli tretjino BDP-ja Maldivov, od strmoglavljenja nekdanjega maldivijskega predsednika Mohameda Nasheeda februarja 2012 pa so različne aktivistične organizacije turiste že večkrat pozvale, naj otočje bojkotirajo. Nasheed, ki se je na predsedniški stolček povzpel leta 2008 po 30-letni samovoljni vladavini Maumoona Abdula Gayooma, vztraja, da je bil nanj izveden državni udar. Lani je pozval k popolnemu bojkotu turizma na Maldivih, organizacija Amnesty International pa je s svojo brošuro "Druga plat paradiža" opozorila na številne zlorabe človekovih pravic v državi.

Bojkotu se je pred kratkim pridružila še turistična spletna stran eTN, ki je zapisala, da so Maldivi ena najlepših držav, kar so jih kdaj obiskali, a da ne morejo več podpirati destinacije, kjer se sredi paradiža dogajajo take grozote. Ob tem je svoje bralce pozvala, naj podpišejo Avaazovo kampanjo.

Oblačna stran življenja
Marca so na turističnem sejmu v Berlinu delili brošuro "Oblačna stran življenja" (kot odgovor na brošuro maldivijskega ministrstva za turizem "Sončna stran življenja"), v kateri so izpostavili policijsko brutalnost in kršitve človekovih pravic na Mladivih, ki naj bi jih podpirala aktualna vlada.
"Bele peščene plaže, pozibavajoče se palme in peneči koktajli vabijo turiste na Maldive," piše. "A le par kilometrov stran od vašega letovišča ta ista vlada, ki jo podpirajo isti lastniki letovišč, ki z eno roko mahajo mladoporočencem, naj stopijo na sončno stran življenja, z drugo pa nam, državljanom Maldivov, povzročajo velike krivice, brutalnost in zlorabe človekovih pravic." Brošura končuje s pozivom potencialnim obiskovalcem, naj "premislijo" o obisku Maldivov, saj da bi s tem lahko "neposredno financirali" domnevne zlorabe človekovih pravic.

Kljub radikalizaciji v zadnjih letih pa je treba opozoriti, da so Maldivi že dalj časa sestavljeni iz dveh plati - iz hedonističnih zahodnjaških letovišč in precej bolj konservativne realnosti države, kot jo vsakodnevno izkušajo domačini. In številni opozarjajo, da bodo turisti, ki ne vedo, kaj se dogaja po državi, niti tega nočejo vedeti, še vedno prihajali v letovišča, kjer so odrezani od "pravih" Maldivov. Bi se pa vse to lahko spremenilo, če bi islamizacija prešla še na letovišča - prepoved alkohola in dokazila o poroki bi lahko hitro pregnale brezskrbne obiskovalce.