Večina otrok morske počitnice naravnost obožuje. Foto: EPA
Večina otrok morske počitnice naravnost obožuje. Foto: EPA

Največ plaž, prijaznim otrokom, je sicer na hrvaških otokih, a na vrhu "kraljuje" Zaton pri Zadru. Poleg borovega gozda in plitvega morja ta plaža ponuja tudi vrsto vsebin za starše in otroke, je pa treba plačati vstopnino zanjo, je zapisal neki hrvaški portal, ki je sestavil seznam desetih najboljših plaž na hrvaškem Jadranu za starše z majhnimi otroki.

Glavna merila pri pripravi tega spiska so bila sicer dostop do plaže, vstop v vodo in senca.

Zatonski sledita gramozni plaži (to je plaža z drobnimi kamenčki) Veli žal na otoku Lošinj in Dražica pri Biogradu, med peterico pa sta se uvrstili še peščeni plaži Rajska na Rabu in Sakarun na Dolgem otoku. Na Saharunu je morje plitvo tudi 400 metrov od obale.

Priporočajo tudi plažo Slanica na otoku Murter, ki je delno peščena, sicer pa ima tudi betonirani in kamniti del. Gramozna plaža so tudi Soline na otoku Hvaru, med deset najlepših pa so uvrstili še gramozno plažo Punta rata v Brelih pri Makarski.

Največja peščena plaža med desetimi je Vela Pržina na Korčuli, kot zelo atraktivno za starše z majhnimi otroki pa navajajo tudi gramozno plažo Vučine na južni strani Pelješca.

Poudarjajo še, da je na vseh naštetih plažah mogoče uživati v izjemnih naravnih lepotah in da niso vse nabito polne niti sredi turistične sezone.