Foto: BoBo
Foto: BoBo

Pogodba za zadnji, tretji sklop kolesarskih povezav, je bila z občinama Markovci in Gorišnica podpisana v četrtek.

Do konca marca 2023 naj bi 12-kilometrsko pot od Ptuja prek Markovcev do Gorišnice zgradilo podjetje Javne službe Ptuj. Župan občine Markovci Milan Gabrovec zaradi razlastitev občanov ob trasi gradbince poziva, naj se "držijo rokov in to opravijo v korist vseh nas in upoštevajo lastnike, ki bodo neposredno moteni ob tem".

"Dajemo obljubo, da se bomo držali vsega, kar smo v pogodbi podpisali, ampak da bomo z mero pozitivnega pristopa reševali kaprice na terenu," odgovarja direktor podjetja Javne službe Ptuj Alen Hodnik.

Podjetje Javne službe Ptuj bo gradilo tudi 11 kilometrov kolesarkih stez od Ptuja do Juršincev v Slovenskih goricah. Gre za izjemno pomembno pridobitev. Župan občine Juršinci Alojz Kavčič pravi: "Tukaj je veliko prometa, varnost v cestnem prometu je bila sporna."

Kolesarski klub Perutnina Ptuj pozdravlja načrte

Sorodna novica V Spodnjem Podravju bodo zgradili 23 kilometrov kolesarskih povezav

V spodnjem Podravju je kolesarskih stez malo in še nepovezane so. Nove steze, ki bodo s Ptuja vodile proti Slovenskim goricam, Ormožu in Halozam, bodo pomembno prispevale tudi k varnosti kolesarjev, kar veseli predsednika Kolesarskega kluba Perutnine Ptuj Davida Visenjaka.

"Rekreativno kolesarstvo je na Ptujskem v ekstremnem vzponu. To bomo lahko počeli dosti varneje kot do zdaj. Naše zaposlene bomo gotovo nagovorili, naj vsaj tisti iz bližnjih krajev prihajajo v službo s kolesom," je povedal za Radio Slovenija.

Marjan Kelner, direktor Kolesarskega kluba Perutnine Ptuj pravi, da vsak meter kolesarskih stez šteje, saj se "ljudje na cesti obnašajo do kolesarjev neprijazno, zato bodo te trase zelo dobrodošle".

Polovica od 15 milijonov evrov iz evropskega sklada

Za gradnjo treh odsekov kolesarskih stez v spodnjem Podravju v skupni dolžini dobrih 46 kilometrov bo treba odšteti nekaj več kot 15 milijonov evrov. Projekt bo polovično sofinanciral Evropski sklad za regionalni razvoj.